Nagradili sveže ideje, ki oblikujejo prihodnost turizma v koprski občini

Istra
, posodobljeno: 16. 12. 2025, 15:03

Na zaključni prireditvi programa Inova Tour Koper - Capodistria 2025 se je predstavilo deset posameznikov in ekip, ki so v zadnjih mesecih razvijali podjetniške rešitve na področju turizma, kulturne dediščine, gastronomije in kreativnih doživetij. Finalisti so svoje pobude predstavili strokovni komisiji ter se potegovali za nagradni sklad v višini 5000 evrov.

inova tour koper

Na zaključni prireditvi programa Inova Tour Koper - Capodistria 2025 se je predstavilo deset finalistov.

Foto: Mariia Bortiakova

KOPER • Program Inova Tour Koper - Capodistria 2025 sta organizirala Mestna občina Koper in Zavod za mladino, kulturo in turizem (ZMKT), v sodelovanju z Inkubatorjem Sežana. Program je od 15 prijavljenih združil deset posameznikov in ekip, ki so svoje podjetniške pobude predstavili strokovni komisiji ter se potegovali za nagrade v skupni vrednosti 5000 evrov. Zaključni večer je bil obenem priložnost za predstavitev novih trendov in potencialov turističnega razvoja v koprski občini.

Deset idej

Jožko Peterlin (Vina Peroša) je predstavil razvoj visokokakovostnih vin refošk in malvazija kot ključnih nosilcev identitete Kopra. Usmerjen je v dvig cenovnega razreda, trajnostni razvoj in krepitev lokalne vinarske prepoznavnosti, s pomembnim vplivom na turistično ponudbo. Nina Srebočan (Cappuccino Hamon) skozi specializirana izobraževanja za gostinski in turistični kader izboljšuje komunikacijo, gostoljubje in kakovost storitev, kar neposredno vpliva na dvig standardov turistične ponudbe v mestu. Klara Beltram (Zlata žlica) v Koper prinaša prestižne kulinarične delavnice z znanimi obrazi MasterChef Slovenija v sodelovanju z lokalnimi ponudniki. Ustvarja novo gastronomsko doživetje, ki krepi kulinarični ugled mesta. Gaber Radojević (Play with Nature) je avtor vinilnega albuma, ki združuje kantavtorje iz treh držav in raziskuje zvočno krajino Istre, Krasa in Trsta. Projekt postavlja temelje inovativnim kulturno-turističnim produktom. Aljoša Lisjak (mobilna aplikacija Slovenska Istra) je predstavil aplikacijo, ki obiskovalcem omogoča enostaven dostop do najboljših lokalnih doživetij ter personalizirane turistične predloge, obenem pa ponudnikom in nastanitvam odpira nove prodajne kanale.

Sabina Zorman (pustolovska igra skozi Koper) ustvarja izvirno mestno pustolovsko igro, ki povezuje zgodovinske namige beneškega trgovca z raziskovanjem znamenitosti Kopra. Igra deluje kot avtonomni turistični vodnik in doživetje v enem. Zala Pregelj (Kviz Mojster) organizira pub kvize, ki v Koper prinašajo novo obliko druženja, krepijo lokalno skupnost ter zagotavljajo dodaten obisk gostinskih lokalov. Produkt povezuje prebivalce, študente, podjetja in turiste. Marijana Šćulac (e-vožnja po Kopru) razvija butično, trajnostno in dostopno turistično izkušnjo z električnim vozilom, namenjeno tudi osebam z omejeno gibljivostjo. Projekt združuje zgodovino, lokalne zgodbe in kulinariko. Jurij Kavčnik (delavnica divje hrane v Istri) v slikovitem istrskem okolju obiskovalce uči priprave divje hrane in raziskovanja lokalnih sestavin. Gre za pristno doživetje, ki združuje kulinariko, naravo in kulturno izročilo. Franko Barut (Sonce iz Kopra – sončna ura kot spominek) pa je predlagal razvoj unikatnega spominka - sončne ure, ki temelji na simboliki sonca iz koprskega grba. Koncept vključuje tudi umetniške instalacije in mozaike, ki popestrijo mestni prostor.

Nagradili najboljše

Strokovna komisija v sestavi Mateja Hrvatin Kozlovič, Katjuša Stanković MarićJan MuženičJasna Babič in Jožica Sofija Andrini je na podlagi predstavitev prvo nagrado  v vrednosti 3000 evrov dodelila Klari Beltram, drugo v vrednosti 1500 evrov je prejel Gaber Radojević, tretjo nagrado, vredno 500 evrov, pa sta prejeli Sabina Zorman in Zala Pregelj. Inkubator Sežana bo vsem udeležencem zaključne prireditve nudil dodatno mentoriranje in strokovno svetovanje.

Koprska podžupanja Mateja Hrvatin Kozlovič je dejala, da občina Koper s ponosom vsako leto podpira natečaj Inova Tour. "Natečajne ideje so namreč dokaz, da lahko prav inovativnost postane gonilo preobrazbe skupnosti, dviga kakovosti storitev ter krepi lokalno identiteto," pravi. Pohvalila je domiselne in kakovostne odzive na izzive. "Vsak izmed sodelujočih je prispeval pomemben košček v mozaik naprednega in odgovornega oblikovanja ponudbe Kopra," je dodala.

Tudi direktorica ZMKT Helena Brec Loredan je pohvalila zamisli finalistov: "Finalisti so pokazali dobro razumevanje lokalnega okolja, dediščine in sodobnih turističnih trendov. Vsem sodelujočim želim veliko uspeha pri prenosu idej v prakso, pri čemer jim bo zavod v okviru svojih zmožnosti nudil podporo in pomoč pri promociji."

Direktor Inkubatorja Sežana Dorijan Maršič pa je poudaril vlogo podpornih okolij pri razvoju podjetniških idej. "Veseli nas, da so udeleženci programa pokazali izjemno mero inovativnosti, povezovanja z lokalnim okoljem ter razumevanja trajnostnega razvoja, kar so temelji sodobnega podjetništva," je povedal.