Mirko Slosar: “Nadzorniki zavrnili zaposlitev 200 ljudi”

“Ne bomo dovolili siromašenja Luke Koper, da bi še eno upravo razrešili brez pravne podlage in bi potem iztožila odškodnino,” je po seji sveta delavcev Luke povedal predsednik Mirko Slosar. “Delavci podpiramo vsako upravo, ki dela v dobro družbe in zaposlenih. Ta dela dobro in tudi rešuje problematiko IPS,” je poudaril.

Mirko Slosar Foto: Zdravko Primožič/FPA
Mirko Slosar Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Uprava Luke Koper, ki jo vodi Drago Matić, je namreč v poslovnem načrtu za leto 2018 med drugim pripravila načrt za zaposlitev več kot 200 delavcev.

“A nadzorni svet je ta plan v petek zavrnil. Nadzorni svet očitno ne dovoli, da bi zaposlili 200 ljudi prihodnje leto in 500 v prihodnjih treh letih ter torej ne želi, da se začne reševati problema izvajalcev pristaniških storitev,” je povedal Mirko Slosar. Delavci bodo dogajanje pred in po skupščini delničarjev 28. decembra, na kateri je napovedano glasovanje o nezaupnici Matićevi upravi, budno spremljali.

Predsednik sveta delavcev še ugotavlja, da ta nadzorni svet podjetja skuša oslabiti delavsko moč. Na to po njegovih besedah kaže tudi ostro odprto pismo, ki mu ga je včeraj poslal predsednik nadzornega sveta Rado Antolovič. Ta Slosarja poziva, naj preneha neprimerno pritiskati na nadzorni svet, ko gre za morebitne spremembe uprave in naj se raje ukvarja z varovanjem pravic delavcev in urejanjem položaja delavcev IPS. Antolovič Slosarju očita, da se je namesto skrbi za slabo plačane delavce pri IPS raje z upravo dogovoril za profesionalizacijo funkcije predsednika sveta delavcev, kar bo družbi prineslo 100.000 evrov dodatnih stroškov.

“To je natolcevanje. Profesionalizacija funkcije predsednika sveta delavcev v podjetju, kot je Luka, ni nič nenavadnega. Po naših neuradnih podatkih imajo, denimo, Slovenske železnice vsaj osem profesionalnih predsednikov svetov delavcev, ki prejemajo plačo v višini 70 odstotkov plače delavskega direktorja. V Luki bi bila v višini 40 odstotkov,” pravi Slosar.

Antolovič v pismu še zahteva od Slosarja, da preneha pošiljati poslovne skrivnosti izven sistema, ker ga bo ovadil na tožilstvo. “Če je kdo seznanjen z nekim sumom na možno kaznivo dejanje in ga prikriva, pa je soodgovoren,” odgovarja Slosar.


Najbolj brano