Kraljica risank je 40-letnike vrnila v čas brezskrbnosti

Na Titovem trgu se že dolgo ni drenjalo toliko ljudi kot minulo soboto ob slavnostnem prižigu novoletnih lučk in začetku Fantazime. Množice je pritegnila italijanska pevka in igralka Cristina D'Avena, nesporna kraljica tematskih pesmi iz risank, ob katerih so odraščali današnji 30-, 40- in tudi 50-letniki.

Cristina D
Cristina D'Avena je po koncertu na srečanju z novinarji med drugim povedala, da le izjemoma gostuje v tujini, saj ne potuje z letalom. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Mirno lahko trdimo, da ob tokratnem prižigu lučk v Kopru niso prišli na račun otroci, temveč predvsem njihovi starši. “Kdo ve, s katero bo začela,” se je malo pred 17. uro, ko je osrednji koprski trg že pokal po šivih, v krogu prijateljev spraševal obiskovalec iz Trsta. Po pozdravnem nagovoru župana Aleša Bržana sta gostitelja večera Tomaž Klepač in Iztok Gustinčič na oder povabila težko pričakovano gostjo in v njeni družbi odštevala čas do prižiga prazničnih lučk.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Cristina D'Avena

pevka in igralka

“V resnici se počutim, kot bi bila stara 25 let, kar pomeni, da imam še zelo dolgo pot pred sabo.”

Vrtiljak spominov na popoldneve ob programu Bim Bum Bam

Na za to priložnost nič kaj slavnostnem odru, odetem v prozoren najlon, je Cristino D'Avena pričakal zborček Osnovne šole Koper, s katerim je zapela uvodno božično Alla scoperta di Babbo Natale, nakar je začela - žal na podlagi brezkrvnih matric - nizati svoje znamenite “sigle”. Prva je zadonela odbojkarska Mila e Shiro, za njo je občinstvo s Cristino prepevalo Pollon, La canzone dei puffi, Sailor Moon, Kiss me Licia, Siamo fatti cosí, Dragonball, L'Incantevole Creamy, Lady Oscar, Magica Emi ... in številne druge.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Medtem ko je z odra po - resnici na ljubo zelo slabo ozvočenem - prizorišču donela zaključna Occhi di gatto, sta se ob robu drenjajoče množice srečala znanca, stara okrog 40 let: “Čao, kako si? Znaš vse komade na pamet?” “Skoraj. Si tudi ti generacija?” “Ma itak!” Tematske pesmi risank, ki jih že okroglih 40 let poje večna punčka Cristina D'Avena, so prav to - vezivo med pripadniki generacije oziroma več generacij, ki so popoldneve po šoli preživljali ob italijanskem otroškem programu Bim Bum Bam in še vedno zimzelenih japonskih risankah.

Ob njih so se mimogrede naučili italijanščine, s katero ima večina današnjih otrok težave, saj je italijanske risanke izpodrinila bogata ponudba drugih, sinhroniziranih v slovenščino. Sobotni večer je tako - številnim pomanjkljivostim navkljub - imel okus magdalenice, ki je tisoče odraslih otrok odtegnila od turobnosti današnjega časa in jih povrnila v leta brezskrbnosti.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

“Počutim se, kot bi jih imela 25”

Da njen glas deluje kot časovni stroj, se dobro zaveda tudi Cristina D'Avena. Pevka in igralka doma iz Bologne je pri 58 letih videti kot mladenka in tako se tudi počuti. “V resnici se počutim, kot bi bila stara 25 let, kar pomeni, da imam še zelo dolgo pot pred sabo,” se je namuznila na srečanju z novinarji po koncertu. “Sem kot otrok, ki ima voljo in željo po ustvarjanju in se nikoli ne ustavi,” je dodala. Prav te dni slavi okroglih 40 let svoje kariere. V tem času je posnela skoraj 750 tematskih pesmi in prodala skoraj sedem milijonov izvodov svojih albumov. Ob jubileju predstavlja novo priložnostno zbirko pesmi, v katero je umestila tudi nekaj duetov z znanimi italijanskimi pevci, kot so Orietta Berti, Cristiano Malgioglio, Lorella Cuccarini, Elettra Lamborghini in drugi.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Povedala je, da je to bil njen prvi koncert v Sloveniji, ki jo je sicer, kot se medlo spominja, obiskala že pred 20 leti. Pričakovala je velik obisk, saj jo spremlja občinstvo širokega starostnega razpona, “a tu vas je bilo res ogromno”, je priznala, kar je ob izteku koncerta s posnetkom v živo iz Kopra pokazala tudi svojim sledilcem na instagramu. V tujini sicer gostuje le izjemoma, je povedala, “a tu ste me tako toplo sprejeli in me napolnili z novo energijo, da se bom z veseljem še vrnila,” je sklenila.


Najbolj brano