“Komaj smo čakali, da se znova srečamo!”

Istra
, posodobljeno:

Istrska kulinarika in njena dobra vina sta v četrtek v središču Dekanov združila ljudi v prijeten, družaben večer, po kakršnem so hrepeneli ves čas epidemije. Festival Altroke Istra, ki sta ga priredila Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre, je resda nastal kot roka pomoči gostincem, a je rešil tudi družabno življenje Istranov.

Domačini, lačni ne le finih okusov, temveč predvsem družbe, 
prijateljskih obrazov, pogovorov in smeha, so si nazdravili in 
zaželeli zdravja in sreče.
Domačini, lačni ne le finih okusov, temveč predvsem družbe, prijateljskih obrazov, pogovorov in smeha, so si nazdravili in zaželeli zdravja in sreče. Tomaž Primožic/FPA

DEKANI > Altroke Istra Gourmet Festival je v Dekanih ponudil predzadnjega v sklopu dogodkov, namenjenih promociji domačih gostincev in vinarjev ter okušanju istrske kulinarike. Stojnice so se šibile pod klapavicami, ki jih je ponujala Suzana Franca iz podjetja Prosub in nosijo ime Okusi morje. “Ljudje so žejni in lačni tega, da se vidijo, podružijo, si pogledajo v oči,” je povedala Suzana Franca, ki je domala istrska veleposlanica klapavic ali pedočev, kot je komu drago.

Kulinarična slika Istre

Kantina Romano iz Popeter je prepričala s polento, kateri so primešali še tartufe, Gostilna Karjola je domačine osvojila s klobaso v testu in bobiči, Gostilna Altroke, ki ima resda dom v Ljubljani, a jo vodi domačin, Matjaž Čok s Plavij, je v sodelovanju s Kočo na Kokoši razvajala s tortelini, polnjenimi z rikoto in špinačo v parmezanu, kar je njihova posebnost, pa s kvašenimi štruklji ter štrigoli s tartufi in ragujem. “Za nas je to kulinarična slika Istre, ki jo predstavljamo tudi v Ljubljani,” doda Čok.

Kavarna Triglav je cvrla istrske miške, pivovarna Varuh z Ospa pa ponujala svoja odlična domača piva ter predstavila novost - pivo, ki ga bodo vedno točili le na pipi in nikoli zaprli v steklenico. “Poimenovali smo ga Gugo kot v Ospu imenujemo veliko uharico,” je v gneči našel trenutek za pogovor Matjaž Ivančič, eden od Varuhov.

Bili so tudi tartufi, domač limončelo, vinarji z refoškom in malvazijo ter plesni zaključek večera, ki sta mu melodijo dajala Tinkara Kovač in Slavko Ivančić.

“Naj se dogaja še naprej”

“Z obiskom smo zelo zadovoljni, pa tudi z organizacijo in samo pobudo, s katero se je vse začelo. Naj se dogaja še naprej!” je dogodku v čast povedala Dekančanka in vinarka Mojca Bordon.

“Altroke je beseda, ki veliko pove,” dodaja Ylenia Loredan, vodja oddelka za turizem v Zavodu za mladino, kulturo in turizem, enem od nosilnih hrbtov prireditev Altroke Istra. “Izbrali smo jo, ker govori o nečem res dobrem, in natanko takšna je istrska kulinarika. Veseli nas, da je prireditve doslej obiskalo veliko domačinov, v Dekanih jih je bilo več kot tisoč, in to je dobra spodbuda za naprej,” še pravi Ylenia Loredan.

Sklepni dogodek letošnje Altroke Istre bo 30. septembra na Titovem trgu v Kopru, nekaj dni prej bo tudi Sladka Istra, kakšno pa bo naše družabno življenje jeseni, pa že nihče več ne ve.

Suzana Franca iz podjetja Prosub iz širila kulturo uživanja 
klapavic, ki jih ponujajo pod imenom Okus morja.
Suzana Franca iz podjetja Prosub iz širila kulturo uživanja klapavic, ki jih ponujajo pod imenom Okus morja. Tomaž Primožic/FPA
Veselica ali šagra je priljubljen način družabnega življenja Istranov, s pomočjo  organizatorjev pa je tokratna bila na vrhunskem 
kulinaričnem in vinskem nivoju.
Veselica ali šagra je priljubljen način družabnega življenja Istranov, s pomočjo organizatorjev pa je tokratna bila na vrhunskem kulinaričnem in vinskem nivoju. Tomaž Primožic/FPA
Tortelini, polnjenimi z rikoto in špinačo v parmezanu,  so posebnost restavracije Altroke in Koče na Kokoši.
Tortelini, polnjenimi z rikoto in špinačo v parmezanu, so posebnost restavracije Altroke in Koče na Kokoši. Tomaž Primožic/FPA
Več kot tisoč obiskovalcev se je zbralo v Dekanih, večinoma 
domačinov, ki so se družili in zaplesali še pozno v noč.
Več kot tisoč obiskovalcev se je zbralo v Dekanih, večinoma domačinov, ki so se družili in zaplesali še pozno v noč. Tomaž Primožic/FPA
Spretne roke zaposlenih v Kavarni Triglav in zlato ocvrte istrske 
miške, ki so obiskovalcem še kako teknile.
Spretne roke zaposlenih v Kavarni Triglav in zlato ocvrte istrske miške, ki so obiskovalcem še kako teknile. Tomaž Primožic/FPA
Hrana pomirja telo in dušo, kar so nazorno pokazali obrazi vseh, ki 
so uživali v dekanski prireditvi.
Hrana pomirja telo in dušo, kar so nazorno pokazali obrazi vseh, ki so uživali v dekanski prireditvi. Tomaž Primožic/FPA
“Komaj smo čakali, da se znova srečamo!”
Tomaž Primožic/FPA
“Komaj smo čakali, da se znova srečamo!”
Tomaž Primožic/FPA
“Komaj smo čakali, da se znova srečamo!”
Tomaž Primožic/FPA
“Komaj smo čakali, da se znova srečamo!”
Tomaž Primožic/FPA
“Komaj smo čakali, da se znova srečamo!”
Tomaž Primožic/FPA
“Komaj smo čakali, da se znova srečamo!”
Tomaž Primožic/FPA
“Komaj smo čakali, da se znova srečamo!”
Tomaž Primožic/FPA