Kdor dela z mladimi, jim rad stopi naproti

V Središču Rotunda je včeraj mrgolelo prostovoljcev in strokovnjakov, ki svoje znanje in voljo usmerjajo v preventivno delo z otroki in mladostniki. Na konferenci, ki je nastala v organizaciji New Preventa in društva Svit, je bilo veliko slišati o bremenih, ki jih nosijo starši in otroci, a tudi o rešitvah.

Udeleženci konference o preventivnem delu z mladimi so si 
izmenjali poučne informacije.  Foto: Alenka Penjak
Udeleženci konference o preventivnem delu z mladimi so si izmenjali poučne informacije.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Zaposleni v programu Mladinsko ulično delo - zgodnja intervencija na področju varovanja zdravja otrok in mladostnikov, ki kot samostojen program deluje pod okriljem Društva Svit, so včerajšnjo konferenco poimenovali Prihodnost preventivnega dela. Predstavili so različne prakse mladinskega uličnega dela ter svoja terenska vozila, s katerimi izvajalci uličnega dela iz celotne Slovenije na nevsiljiv način pristopajo k mladim in jim, če nič drugega, ponudijo vodo, jabolko ter uho, ki zna poslušati.

New Prevent in Društvo Svit sta konferenco organizirala, ker želita še bolj izpostaviti pomen preventivnega dela z otroki in mladostniki, kar posledično pripelje k večji osveščenosti slehernega med nami, da smo skupaj odgovorni za zdravje otrok in mladostnikov. Programi, ki mlade usmerjajo v zdrav življenjski slog, v katerem ni prostora za uporabo drog ali pretirano rabo spletnih omrežij, pa za svoje delovanje potrebujejo finančno pomoč skupnosti, saj navsezadnje delajo za skupnost.

“Razširjenost uporabe in dostopnost alkohola mladoletnim, nekritičen odnos in kajenje marihuane ter drugih zdravju škodljivih substanc, narekujejo aktiven odziv in celosten preventivni pristop v skladu s strokovnimi smernicami na področju preventivnega dela,” poudarja Matej Knep iz New Preventa.

Včeraj so se predstavile preventivne prakse doma in v tujini - izpostavili so pomen skupnostnega pristopa in zgodnje intervencije (Milan Krek), priznani strokovnjaki z različnih področij dela z mladostniki pa so spregovorili o prihodnosti bolj učinkovitega preventivnega dela skozi teme prostega časa, tveganih vedenj mladih in vloge družine.


Najbolj brano