Pet piranskih ulic in trgov z imeni kot nekoč: dobiva se na Largo della Creta

Na pobudo Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran in občinske svetnice Nadie Zigante so v Piranu postavili pet tabel z italijanskimi zemljepisnimi imeni, toponimi, s katerimi so ulice in trge poimenovali, kot je veljalo nekoč.

Tudi Bidovčeva ulica oziroma via Ferdo Bidovec je dobila novo 
tablo, ki spomni, da je nekoč nosila ime Carlo Combi.  Foto: Vir: Občina Piran
Tudi Bidovčeva ulica oziroma via Ferdo Bidovec je dobila novo tablo, ki spomni, da je nekoč nosila ime Carlo Combi.  Foto: Vir: Občina Piran

PIRAN > Nove table so rjave in bele ter nameščene poleg slovensko-italijanskih imen, ki jih uporabljamo dandanes, zgodovinskemu mestu pa dajejo dodatno vrednost in spomin. Vodnikov trg ali Piazza Valentin Vodnik se je nekoč imenoval Campo del Salario. Trg Alojza Gradnika ali Piazza Alojz Gradnik je nosil ime Largo della Creta, Ulica oziroma Via Igo Gruden pa se je imenovala Erta Mogoron. Ulica/Via Ferdo Bidovec je nosila ime Carlo Combi in Ulica/Via Alma Vivoda je nekoč nosila ime Largo Pozzo longo.

Obenem je občina na pobudo Nadie Zigante in Christiana Polettija, piranskega podžupana, premestila napačno postavljeno tablo s starodavnim imenom Via San Rocco za Ulico/Via Ljudevit Kuščer in Ulico/ Via Karl Marx.

Podžupan piranske občine Christian Poletti je ob tej priložnosti povedal: “S tem je Občina Piran ponovno dokazala senzibilnost do tematike in pripravljenost do sodelovanja s pripadniki italijanske narodne skupnosti. Tako je poudarila zgodovinski pomen tovrstnih poimenovanj za Piran.”


Najbolj brano