Čiliada z obilico “goriva” za zimsko gretje
Pekoče je še vedno “in”, lahko sklepamo po sobotni izvedbi festivala čilija in čokolade Čiliada. Tako na Manziolijevem trgu kot na Ljubljanski ulici tok obiskovalcev ni jenjal o dopoldneva do večera. Ob pestri ponudbi pekočih in sladkih dobrot so se lahko pošteno založili z “gorivom” za hladne zimske dni.

Na približno 20 stojnicah so k okušanju vabili ponudniki pekočih omak, olj, namazov, marmelad ... iz vse Slovenije. Vseh barv, okusov in jakosti so privlačile radovedne izkušene ljubitelje čilija, ki so prišli po novo zalogo pekočin, ter novince, ki so preizkušali, koliko kapsaicina prenesejo njihove brbončice.
Sladkosnedi so se lahko založili z okusnimi čokoladami, na svoj račun so prišli tudi ljubitelji sira in izdelkov s tartufi, za med je šla Krasova pekoča mortadela velikanka, ekipa Folpo pa je vabila z njenima morskima specialitetama - sipinim burgerjem in gamberolom.
Tudi tokrat je bilo živahno okrog loncev ljubiteljskih kuharic in kuharjev, ki so se na Ljubljanski pomerili v pripravi pekočih jedi. Zmago je odnesel Željko Zboržil, ki je s kompanjonom Andrejem pripravil kislo-pekočo juho, potreženo z brusketo s piščančjo pašteto in hariso. Drugo mesto po izboru komisije in prvo po družabnem utripu ob stojnici je pripadlo izolskemu ribiču Tomažu Petvarju ter Igorju in Aleksandru Ćetojeviću. Skupaj so pripravili pester nabor jedi, od paradižnikove juhe s habanerom do pekoče pohane muškatne hobotnice. Tretje mesto pa si je prislužila ekipa Gombačevi. Nina in Janja sta stavili na enolončnico iz pekočega fermentiranega zelja kimči s svinjino.NR