Superživilo, ki je odličen vir vlaknin in vitamina C

Zdravje
, posodobljeno:

Na vrtovih se debelijo glavice zelja in mnogi že uživajo v koristih te zelenjave, nekateri pa še čakajo, da povsem zraste. Takrat bodo zeljne glave shranili za ozimnico. Veste, kako koristno je uživanje zelja za naš organizem?

Rdeče zelje je zaradi vitaminov zelo dobro za krepitev imunskega 
sistema.
Rdeče zelje je zaradi vitaminov zelo dobro za krepitev imunskega sistema. Profimedia

Zelje na splošno velja za izjemno zdravo živilo, rdeča različica pa še nekoliko bolj. Značilno rdečo barvo mu dajejo antocianini, to so močni antioksidanti, ki jih uvrščamo med flavonoide. Če ga primerjamo z običajnim zeljem, je v rdečem še več vitamina C, vsebuje kar do desetkrat več vitamina A, pa tudi visok delež železa. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako pomembno ga je uživati v hladnejših mesecih.

Nad artritis, vnetja in neurejeno prebavo

Rdeče zelje je zaradi vitaminov zelo dobro za krepitev imunskega sistema. Tako bomo zmanjšali tveganje obolelosti za gripo ali prehladom, vitamin C pa bo pripomogel k preprečevanju oksidativnega stresa in tvorbi kolagena. V zelju najdemo tudi fitokemikalije, ki blažijo vnetja v telesu in tako preprečujejo otekanje. Zato ga še posebej priporočajo ljudem, ki se spopadajo z artritisom in drugimi motnjami, povezanimi z vnetji v telesu. Nikar ne pozabite nanj pri težavah z leno prebavo, saj je dober vir vlaknin. Strokovnjaki za zdravje prebavil priporočajo predvsem uživanje fermentiranega oziroma kislega rdečega zelja. Tako boste zaužili številne rastlinske probiotike oziroma koristne bakterije, ki jih telo potrebuje za vzdrževanje zdravega črevesnega ravnovesja. Zdravo črevesje bo zagotovilo močno obrambo imunskega sistema.

Če ga primerjamo z običajnim zeljem, je v rdečem še več vitamina C, vsebuje kar do desetkrat več vitamina A, pa tudi visok delež železa.

Kam z ostanki rdečega zelja

Če imate več glav rdečega zelja, ga lahko tako kot klasično zelje fermentirate oziroma okisate. Zelje drobno narežite in stresite v večji škaf, ki ga boste lahko obtežili. Potrebujete le še sol, približno dva dekagrama na kilogram zelja. Zelje dobro potlačite, vmes nasujte nekaj zrn črnega popra in tu pa tam dodajte lovorov list. Okisate ga lahko tudi v kozarcih za vlaganje, po enakem postopku. Ostanke svežega zelja lahko v kleti ali v hladilniku shranite zavite v časopisni papir, tako so obstojni do štirinajst dni.

Vir vitaminov A in C

Zelje naj bo jeseni in pozimi pogosto na mizi, saj zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov krepi imunski sistem ter preprečuje vnetja in oksidativni stres.

Če imate več glav rdečega zelja, ga lahko tako kot klasično zelje 
fermentirate oziroma okisate.
Če imate več glav rdečega zelja, ga lahko tako kot klasično zelje fermentirate oziroma okisate. Profimedia
Fitokemikalije v zelju blažijo vnetja in tako preprečujejo otekanje 
sklepov.
Fitokemikalije v zelju blažijo vnetja in tako preprečujejo otekanje sklepov. Profimedia


Za urejeno prebavo se priporoča predvsem kislo rdeče zelje.
Za urejeno prebavo se priporoča predvsem kislo rdeče zelje.Profimedia


Značilno rdečo barvo mu dajejo antocianini, to so močni antioksidanti, ki jih uvrščamo med flavonoide.
Značilno rdečo barvo mu dajejo antocianini, to so močni antioksidanti, ki jih uvrščamo med flavonoide. Profimedia