Prava zakladnica vitaminov in vlaknin
Zelje štejemo med živila, ki zelo ugodno vplivajo na zdravje in bi jih morali uživati čim pogosteje. Sploh v zimskih mesecih, saj je odličen vir vitamina C, ki krepi imunski sistem in deluje kot antioksidant.
Če boste želje uživali redno, boste zmanjšali tudi tveganje za razvoj raka prostate, debelega črevesa in pljuč.
Foto: ProfimediaZelje spada v družino križnic (Brassicaceae) in je bogato z vitamini, minerali ter bioaktivnimi spojinami. Uživanje zelja zelo ugodno vpliva na zdravje, saj pomaga preprečevati številna rakava obolenja, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem, zmanjšuje stres, krepi imunski sistem, pomaga pri nespečnosti, znižuje raven holesterola v krvi ter blaži želodčne razjede. Je odličen vir vitaminov (še zlasti vitaminov C, B1, K in provitamina A), rudnin (kalija, železa, bakra, selena, magnezija) ter prehranskih vlaknin, ki še posebno ugodno vplivajo na prebavo. Čeprav ima zelje nizko energijsko vrednost, nam zaradi velike vsebnosti vode in vlaknin daje občutek sitosti, zato je tudi odlično živilo za zmanjševanje telesne teže.
Kako ohraniti vitamin C pri pripravi?
Vitamin C je občutljiv na toploto, svetlobo in dolgotrajno kuhanje, zato je pomembno izbrati način priprave, ki ga čim bolj ohrani. Najboljši načini za ohranitev vitamina C v zelju: