Prava zakladnica vitaminov in vlaknin

Zdravje
, posodobljeno: 17. 12. 2025, 21:30

Zelje štejemo med živila, ki zelo ugodno vplivajo na zdravje in bi jih morali uživati čim pogosteje. Sploh v zimskih mesecih, saj je odličen vir vitamina C, ki krepi imunski sistem in deluje kot antioksidant.

Chopping a head of cabbage (Brassica oleracea),Image: 955081038, License: Rights-managed, Restrictions: UAF- Palmer, Model Release: no, Credit line: Edwin Remsberg/VWPics/Profimedia

Če boste želje uživali redno, boste zmanjšali tudi tveganje za razvoj raka prostate, debelega črevesa in pljuč.

Foto: Profimedia

Zelje spada v družino križnic (Brassicaceae) in je bogato z vitamini, minerali ter bioaktivnimi spojinami. Uživanje zelja zelo ugodno vpliva na zdravje, saj pomaga preprečevati številna rakava obolenja, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem, zmanjšuje stres, krepi imunski sistem, pomaga pri nespečnosti, znižuje raven holesterola v krvi ter blaži želodčne razjede. Je odličen vir vitaminov (še zlasti vitaminov C, B1, K in provitamina A), rudnin (kalija, železa, bakra, selena, magnezija) ter prehranskih vlaknin, ki še posebno ugodno vplivajo na prebavo. Čeprav ima zelje nizko energijsko vrednost, nam zaradi velike vsebnosti vode in vlaknin daje občutek sitosti, zato je tudi odlično živilo za zmanjševanje telesne teže.

Kako ohraniti vitamin C pri pripravi?

Vitamin C je občutljiv na toploto, svetlobo in dolgotrajno kuhanje, zato je pomembno izbrati način priprave, ki ga čim bolj ohrani. Najboljši načini za ohranitev vitamina C v zelju:

Sveže uživanje: največ vitamina C ostane v surovem zelju (npr. v solati).
Fermentacija (kislo zelje): fermentacija ne uniči vitamina C, ampak ga celo pomaga ohraniti.
Kratko kuhanje na pari: če je zelje potrebno toplotno obdelati, je kuhanje na pari za 3-5 minut najboljša izbira.
Izogibanje dolgotrajnemu kuhanju v vodi: vitamin C je vodotopen, zato se pri kuhanju v vodi izloči v tekočino. Če juho zaužijemo, se izguba zmanjša.
Praženje ali dušenje na hitro: kratko praženje na visoki temperaturi (stir-fry) ohrani več vitamina kot dolgo kuhanje. •