Nepogrešljiva trajnica, ki zdravi prebavne motnje in umirja boleče krče
Potem ko na zeliščnem vrtu počasi že pospravljamo in sušimo večino zelišč, se bo vse do zime bogato bohotil pelin, ki je znan predvsem po grenkem okusu in številnih blagodejnih vplivih na zdravje.
Navadni pelin so uporabljali že v antičnih časih in verjeli v njegove nadnaravne sposobnosti. Uvrščamo ga med nebinovke, v isto družino kot marjetice. Pravi pelin je trajnica, ki se bo na svojem mestu razraščala iz leta v leto in jo moramo sčasoma nekoliko ukrotiti. Pelin prepoznamo po pokončnih razvejanih steblih, ki so pokrita s sivimi, gostimi dlačicami. V starem Egiptu so ga uporabljali kot antiseptik, v antiki so ga uporabljale predvsem ženske, v času menstrualnih težav in pri revmatizmu.
Zdravilne učinkovine
V pelinu najdemo številna eterična olja, ki so bogata s sabinenom, mircenom in tujonon. V njem najdemo tudi tanine, karotenoide, flavonoide, grenčine in vitamin C. Glavni učinkovini sta absintin in artabsin, ki se pojavljata predvsem v listih in sta v prvi vrsti krivi za grenkobo, s katero povezujemo pelin.
Pelin posušite na vetru in pripravite čajne mešanice zoper menstrualne krče in slabo prebavo.
Pomoč pri prebavnih težavah in parazitih
Pelin je koristen pri različnih težavah s prebavo. Pomaga denimo pri napihnjenosti in driski, poskrbi za čiščenje prebavnega trakta in spodbudi izločanje prebavnih sokov. S pelinom so nekoč uspešno odpravljali notranje parazite, kot so gliste in drugi paraziti, ki se pojavljajo v prebavilih. Pelin dokazano sprošča krče in poživlja krvni obtok, kar pripomore k boljši prekrvavitvi prebavil in ledvic. Posledici sta izboljšana prebava ter hitrejša in kakovostnejša presnova. Pelin so uporabljali tudi pri otrocih z motnjami hranjenja za spodbujanje apetita in pri griži. V ta namen so pripravili čaj. Žlico posušenega pelina za 15 minut namočimo v vreli vodi, nato precedimo in popijemo po požirkih. Tak čaj bo ugodno deloval na številne težave, povezane s prebavo. Svetuje se enotedenska kura.
Očistite jetra
Pelin je nepogrešljiv pri čiščenju jeter, ki so naš “filtrirni” organ. Zavedati se moramo, da kadar so jetra obremenjena ali preobremenjena, trpi celo telo, kar se kaže predvsem v utrujenosti in slabem počutju. Pelin izjemno pozitivno vpliva na delovanje jeter in žolčnika, prav tako ima pomembno vlogo pri čiščenju organizma.
Naravni afrodiziak
Pelin spada med enega najboljših naravnih afrodiziakov, saj spodbuja povečanje libida tako pri moških kot pri ženskah. Pomaga tudi tistim ženskam, ki imajo težave z zelo nerednimi menstruacijami.
Pelin v kulinariki
Pelin se zaradi svoje grenčine v kulinariki le redko uporablja, pa vendar lahko v manjših količinah še kako pripomore k okusu. Mnogi ga dodajajo kot začimbo k ribam ali solatam, spet drugi z njim začinijo enolončnice in mastno meso, da so maščobe lažje prebavljive. V uporabi se znajdejo mlada stebla kot tudi listi in cvetni popki. Imenitni kuharji, ki so vešči uporabe pelina, ga pogosto uporabljajo pri desertnih vinih in žganjih. Pelin je namreč sestavni del številnih likerjev, pri nas najbolj poznan po njegovi vsebnosti je denimo pelinkovec. Pelin se v hrano dodaja predvsem zaradi njegovih zdravilnih učinkovin, saj pomaga pri akutnih obolenjih, prebavnih motnjah in bolečinah v želodcu.
Na vrtu zatira škodljivce
Pelin je še kako koristen na vrtu, saj uspešno zatira škodljivce, kot so listne uši in gosenice. Iz 400 gramov sveže nabranih rastlinskih delov in 10 litrov vode pripravimo prevrelko. Nerazredčeno uporabimo pri škropljenju v začetku spomladi, brozgo, ki jo dvakrat razredčimo, pa uporabljamo v jeseni. Brozga uspešno odganja uši, robidove pršice in rjo. Koristen je tudi čaj, ki ga pripravimo iz dveh žlic pelina in vode. Razredčenega v razmerju 1 : 3 uporabljamo proti gosenicam, mravljam in listnim ušem.