Naj med prazniki prigrizki ne postanejo glavna hrana

Ljudje si vsaj nekajkrat na leto privoščimo malce več, težave pa se začnejo, ko izobilje dobrot postane prevelik zalogaj. To vodi v slabo počutje, pa tudi v debelost. Kaj je krivo?

Na novoletni zabavi plešite – tako boste porabili kalorije! Foto: Dreamstime
Na novoletni zabavi plešite – tako boste porabili kalorije! Foto: Dreamstime

Zakaj se prenajedamo? Odgovor se zdi povsem preprost, a raziskave so pokazale, da ni hrana tisto, zaradi česar med prazniki pojemo preveč in se ne moremo zadržati. Krive so okoliščine, v katerih jemo. Ne jemo torej, ker smo lačni, ali ker je hrana, ki jo uživamo, tako dobra. Jemo, ker si privoščimo, ker je praznik in smo v prijetni družbi, smo veseli, sproščeni in ker jedo vsi okoli nas. Vse te okoliščine spodbudijo tek, da ves čas po malem grizljamo in srkamo, pa se tega skoraj ne zavedamo. Prav tako je alkohol eden glavnih krivcev za krepak in neprestan tek; pogosto zamaje odločenost, da bomo kljub obloženi mizi jedli zdravo.

Ključna je uravnotežena prehrana

Najboljša zaščita pred prenajedanjem med prazniki je prav odločnost, torej odločitev, da tega ne bomo počeli, temveč bomo jedli zdravo, uravnoteženo, kot običajno. To pomeni, da je poleg prazničnih priboljškov dobro zaužiti tudi dovolj polnovredne hrane, zelenjave in sadja, ki bodo pospešili prebavo. Hrano je treba enakomerno razdeliti na dnevne obroke, jo uživati zmerno in predvsem dobro prežvečiti. Da vas v dobri družbi ne bo zaneslo, predlagamo nekaj zvijač. Pomembna je hidratacija - vedno pijte dovolj vode. Ne izpuščajte zajtrka, saj spodbuja presnovo. Gibanje naj bo stalnica prazničnih dni - pojdite na sprehod po snegu z otroki, vnuki, prijatelji. Ne pijte na prazen želodec in ne pustite si dolivati pijače. Tako boste vedno imeli nadzor nad tem, koliko popijete.

2

do

5

kilogramov povprečno pridobimo med decembrskimi prazniki

Na božično-novoletne zabave se nikoli ne odpravite lačni, vedno prej pojejte kaj zdravega

Zaužijte dovolj vode

Če uživamo alkohol, moramo zaužiti tudi dovolj vode, ki redči alkohol v želodcu in omili njegove učinke, pomembna pa je tudi za delovanje telesa.

Okrasje naj bo brez sladkarij

Doma in delovnega mesta ne krasite z bomboni, s čokoladami in z drugimi sladicami, saj nezavedno ves čas segate po njih.

Prilagodite praznične recepte tako, da zmanjšate količino sladkorja, soli ali maščob.


Najbolj brano