Na pohodu so trije sevi virusa gripe

Iz ambulant zdravnikov družinske medicine in pediatrije po vsej Sloveniji že NIJZ prejema vse več prijav o okužbi ljudi z gripo. Ta se je to zimo pojavila prej, saj se je pred nekaj leti skoraj vedno sezona gripe začela šele konec decembra, vrhunec pa dosegla v drugi polovici februarja. Kako bo letos, še ni znano. Doslej so potrdili dva seva A in sev gripe B.

Okužbo z gripo spremlja  med drugim visoka telesna temperatura vsaj dva do 
tri dni.   Foto: pixabay.com
Okužbo z gripo spremlja med drugim visoka telesna temperatura vsaj dva do tri dni.  Foto: pixabay.com

SLOVENIJA > V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) omenjajo, da gripa nikoli nima strogo opredeljene sezone. Sezona gripe je odvisna od krožečega seva virusa, imunosti populacije (kar ustvari sezone leto poprej) in od obstoječih klimatskih razmer, od katerih je odvisno, ali omogočajo hitro širjenje te virusne okužbe.

Zgodnja sezona gripe

NIJZ sicer potrjuje, da so se letos pri nas in drugod po Evropi prvi primeri gripe pojavili občutno prej kot zadnja leta pred epidemijo.

Južna polobla: srednje intenzivna sezona

Ker vsako leto velja, da bo aktualna sezone gripe podobna kot je bila pol leta prej sezona gripe na južni polobli, poglejmo poročila za letos. Na južni polobli so letos junija sezono sprva ocenili kot težko. Nato so oceno popravili na srednje intenzivno sezono.

Kako intenzivna bo letošnja sezona gripe in kako dolgo bo trajala, strokovnjaki ne morejo napovedati, prav tako ne, kdaj bo vrhunec. Jih pa skrbi, da bo letošnja sezona veliko težja od sezon v preteklih letih, saj je bila v preteklih sezonah, zlasti pa med epidemijo, obolevnost za gripo nižja oziroma se niti ni pojavila, zato je tudi dosežena delna imunost populacije zelo nizka.

Trije sevi na pohodu

Za zdaj so tudi v Sloveniji potrdili kroženje treh sevov virusa gripe: A H3N2, A H1N1 in v manjši meri virus influence B. Letošnje cepivo je tem trem sevom virusa gripe povsem prilagojeno in je po zatrjevanju NIJZ povsem ustrezno.

Ker se pojavljajo informacije, da znanstveni laboratoriju v svetu že izdelujejo tudi tako imenovano univerzalno cepivo zoper vse doslej znane seve virusa influence, nas je zanimalo, ali in kdaj bo prišlo tudi v Slovenijo. Vendar NIJZ o tem nima podatkov.

Kako je s cepivi, ki so na voljo in kakšno je zanimanje zanje? NIJZ he v minuli sezoni izdal 227.290 odmerkov cepiva, v letošnji sezoni 2022/2023 pa do zdaj le 160.000 odmerkov.

Kdo naj bi se cepil?

Cepljenje priporočajo vsem, ker se tako zaščitijo in preprečijo težak potek bolezni. Še posebej cepljenje svetujejo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim svojcem, osebam z izrazito povečano telesno težo, otrokom, starim od šest do 23 mesecev in njihovim bližnjim, nosečnicam in njihovim družinam, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov ihn vsem, ki delajo z ljudmi. Cepljenje je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Mladi veliko laže prebolijo okužbo z gripo, večinoma imajo nekaj dni povišano telesno temperaturo z obolenjem dihal in bolečinami v mišicah ter sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa se lahko pojavijo zapleti (virusne in bakterijske pljučnice), bolezen se lahko konča celo s smrtjo.


Najbolj brano