Masko lahko steriliziramo tudi v loncu na pritisk ali z likalnikom

Zaradi pandemije je potrebnih ogromno zaščitnih mask, ki so praviloma za enkratno uporabo, pa še skoraj nikjer jih ni mogoče dobiti ali vsaj ne dovolj velike količine. Zato mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar svetuje, kako maske doma sterilizirati, da jih lahko večkrat uporabimo.

Maske, ki so narejene iz papirnatega materiala, lahko za večkratno 
uporabo sami  steriliziramo v loncu na paro ali z likalnikom na 
paro.    Foto: STA
Maske, ki so narejene iz papirnatega materiala, lahko za večkratno uporabo sami steriliziramo v loncu na paro ali z likalnikom na paro.  Foto: STA

SLOVENIJA > Mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) poudarja, da bi lahko z zaščitnimi maskami, ki so povečini zdaj za enkratno uporabo, ravnali veliko bolj varčno; po uporabi bi jih zbirali v posebni plastični vrečki in nato sterilizirali - tako v delovnih okoljih kot v zdravstvu in tudi doma. “Na našem inštitutu to že počnemo in jih steriliziramo v avtoklavu - parnem sterilizatorju.”

Pretnar pojasnjuje, da lahko maske, ki so narejene iz papirnatega materiala, steriliziramo tudi doma - v ekonom loncu oziroma loncu na pritisk: “Vanj nalijemo približno dva centimetra vode, nato položimo nad vodo posodo za kuhanje zelenjave v pari. Če te posode nimamo, lahko uporabimo kovinsko rešetko in nanjo položimo v trši, denimo v ovijalni papir zavito masko - eno, dve ali tri. Pokrijemo pokrov lonca na paro in ga damo na ogenj. Ko začne piskati, naj bo v njem vsebina pod paro približno 20 minut.”

Uporaben šal ali ruta

Dr. Pretnar svetuje, naj tisti, ki nimajo doma zaščitnih mask, za zaščito uporabijo šal ali rutko iz gostejšega bombaža, saj prav tako zaščiti človeka pred okužbo in prepreči, da bi sami okužbo prenašali na druge. “V trgovino in v službo pojdite z masko in jo nosite ves čas!” še poudarja.

Pretnar poudarja, da gre za zelo preprost postopek, ki ga obvlada tudi vsak učitelj biologije.

Obstaja še drugi postopek sterilizacije maske iz papirnatega materiala - steriliziramo lahko tudi z likalnikom na paro: “Masko pokrijemo z bombažno krpo in prelikamo. Pazimo le, da ne likamo trakcev, ki so iz drugega materiala.”


Najbolj brano