
Vodiči v svetu gastronomije
Someljeji so vez med pridelovalci in potrošniki, njihove veščine so gostom v gostilnah in restavracijah opora pri spoznavanju sveta gastronomije. V najimenitnejših restavracijah someljeji usmerjajo ponudbo pijač, za kar je potrebnega veliko znanja in usposabljanja, saj gre za dinamično in skorajda brezmejno področje ter trojno partnerstvo med pridelovalci, ponudniki in gosti.
Prvi slovenski someljeji so se izobrazili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v tujini, večinoma v sosednji Italiji, v začetku leta 1992 pa je bilo ustanovljeno domače someljejsko združenje Društvo Sommelier Slovenije, v katerem so se zavezali, da bodo skrbeli za kulturo mize oziroma uživanja in strežbe hrane, sledili trendom ter izobraževali gostince in druge za someljejsko delo. Zamisel za oblikovanje društva je nastala med Brdi in Novo Gorico, pravzaprav še pred osamosvojitvijo Slovenije, ko je nekaj zagnanih mož prek prijateljev iz Italije začelo spoznavati someljejske veščine in čare tega poklica.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.