Pet zelišč in začimb, ki lahko pomagajo izboljšati prebavo

Sobota
, posodobljeno: 19. 10. 2025, 9:00

Prebavne težave - od napihnjenosti po obilnem obroku do občasnih prebavnih motenj - lahko marsikomu pokvarijo dan. Predstavljamo pet zelišč in začimb, ki so povezane z boljšo prebavo, in kaj o njih pravi znanost.

koromač, komarček, zdravilna zel, zdravilna rastlina, ljudsko zdravilo

Navadni komarček ali koromač (Foeniculum vulgare) se v številnih kulturah tradicionalno žveči po obroku za osvežitev daha in podporo prebavi.

Foto:

 

Čeprav sodobna medicina ponuja učinkovite načine zdravljenja, se znova povečuje zanimanje za naravne metode podpore zdravju črevesja. Že stoletja se zelišča in začimbe uporabljajo v tradicionalni medicini zaradi svojih blagodejnih učinkov na prebavo in sodobna znanost začenja potrjevati nekatere od teh starodavnih zdravil.

Meta

Poprova meta (Mentha piperita) je eno najbolj znanih zelišč za lajšanje prebavnih težav. Njena učinkovina mentol sprošča mišice prebavil, kar pomaga zmanjšati napihnjenost, pline in bolečine v trebuhu. Lahko tudi zmanjša občutljivost na bolečino, deluje proti bakterijam in pomirja vnetja. Klinične raziskave so pokazale, da kapsule z oljem poprove mete lajšajo simptome sindroma razdražljivega črevesja (IBS). Vendar olje mete morda ni primerno za ljudi z refluksom kisline, saj lahko sproži zgago, zlasti na prazen želodec. Čaj iz mete je blažji in lahko ponudi podobne koristi.

kamilica

Kamilica

Foto: Marica Urљiи Zupan

Kamilica

Kamilica (Matricaria chamomilla) je znana po svojih pomirjevalnih učinkih in lahko blagodejno vpliva tudi na prebavo. Kamilični čaj je ena najbolj priljubljenih zeliščnih pijač na svetu in se tradicionalno uporablja za lajšanje prebavnih težav, napenjanja, želodčnih bolečin in razdraženosti črevesja. Večina dokazov o njenem učinku izvira iz tradicionalne rabe, a študije na živalih kažejo, da lahko izvleček kamilice zaradi antioksidativnih lastnosti zmanjša nastanek želodčnih razjed. Kamilica lahko pomaga tudi otrokom: v eni od raziskav je 57 odstotkov dojenčkov, ki so pili kamilični čaj, občutilo olajšanje kolik v enem tednu - v primerjavi s 26 odstotki v placebo skupini. Druga raziskava je pokazala, da so otroci z blago drisko hitreje okrevali, ko so jih zdravili s kamilično mešanico (v obeh primerih je bila kamilica kombinirana z drugimi zelišči). Kamilica je na splošno varna, a lahko pri redkih ljudeh povzroči alergijsko reakcijo.

Kraljeva kumina

Semena ajwaina (Trachyspermum ammi) ali kraljeva kumina so stalnica v indijski kulinariki in ajurvedski medicini. Že stoletja se uporabljajo za lajšanje plinov in napihnjenosti, verjetno zaradi spojine timola, ki spodbuja želodec k večjemu izločanju kisline - včasih celo do štirikrat več. V študijah na živalih je kraljeva kumina pospešila prehod hrane skozi prebavila, povečala delovanje prebavnih encimov in izločanje žolča, ki pomaga razgrajevati maščobe. Raziskave kažejo tudi spazmolitične učinke - sproščanje mišic v črevesju z blokiranjem receptorjev, ki sicer povzročajo krčenje. Podatkov pri ljudeh je malo, a v kulinaričnih količinah so semena varna. Nosečnice in doječe matere pa se morajo izogibati večjim odmerkom, saj so visoke količine povezane s tveganjem za spontani splav.

črna kumina seme cvet

Cvet črne kumine

Foto: Ivan Merljak

Komarček

Navadni komarček ali koromač (Foeniculum vulgare) se v številnih kulturah tradicionalno žveči po obroku za osvežitev daha in podporo prebavi. Njegova semena vsebujejo veliko netopnih vlaknin, ki pomagajo preprečevati napenjanje in nabiranje plinov (priporočajo okoli 30 gramov vlaknin na dan). Anetol, glavna učinkovina komarčka, je kemično podoben dopaminu in sprošča mišice prebavil - kar so potrdile tudi laboratorijske raziskave. V manjši klinični raziskavi z ljudmi, ki imajo IBS, je komarček zmanjšal krčevite bolečine v trebuhu, verjetno zaradi tega sproščujočega učinka. Voda iz komarčka (v kombinaciji z natrijevim bikarbonatom in sirupom) se že dolgo uporablja za lajšanje napenjanja pri dojenčkih. Čeprav je raziskav na ljudeh malo, njegova dolga zgodovina varne uporabe potrjuje njegovo tradicionalno vlogo pri podpori prebave.

Kumin

Kumin (Cuminum cyminum) ima prav tako dolgo tradicijo uporabe za lajšanje prebavnih težav. Sodobne raziskave kažejo, da spodbuja delovanje prebavnih encimov, kar pospeši razgradnjo hrane. Prav tako spodbuja izločanje žolča iz jeter, kar pomaga pri prebavi maščob in absorpciji hranil. Raziskava na podganah je pokazala, da je kumin skrajšal čas, ki ga hrana potrebuje za prehod skozi prebavni trakt, za približno 25 odstotkov, verjetno zaradi vpliva na encime in žolč. V klinični raziskavi, v kateri je sodelovalo 57 ljudi z IBS, je koncentrirani kumin v dveh tednih znatno zmanjšal simptome.

Pomnimo

Zelišča in začimbe ne nadomeščajo zdravljenja, lahko pa dopolnijo uravnoteženo prehrano in blago podprejo prebavo. V običajnih količinah, ki jih uporabljamo pri kuhanju, so na splošno varne, vendar naj se ljudje z zdravstvenimi težavami ali tisti, ki jemljejo zdravila, pred uporabo posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom. Za mnoge pa je lahko že skodelica kamiličnega čaja ali ščepec kumina preprost - in okusen - korak k bolj zdravi prebavi.

Dipa Kamdar, višja predavateljica za farmacijo, Univerza Kingston v Londonu