Koza je izbirčna rastlinojedka.
Koza je izbirčna rastlinojedka. Foto: Ivan Merljak

Ovčji in kozji izdelki podaljšujejo življenje

Sobota

V Sloveniji premalo cenimo meso in mlečne izdelke drobnice. Trditev je toliko bolj trdna, če poznamo prehranski pomen jagnjetine, mleka ter ovčjih in kozjih sirov, jogurtov, skute, sirotke in drugih izdelkov.

Med pašnimi živalmi v Sloveniji imajo ovce prav posebno mesto. Največji razmah je ovčereja pri nas dosegla v drugi polovici 19. stoletja, ko se je po pašnikih, bregovih in planinah paslo okoli 300 tisoč ovc. Konec stoletja je stalež začel upadati. Trend se je nadaljeval čez obe svetovni vojni vse do leta 1980, ko je bilo v Sloveniji le še okrog 20 tisoč ovc različnih pasem. V zadnjih desetletjih reja ovc spet narašča, po podatkih iz leta 2022 je v Sloveniji okrog 117 tisoč ovc in skoraj 26 tisoč koz. Vendar je prireja mesa drobnice zelo skromna in znaša le kakšen odstotek vsega mesa na Slovenskem. Razveseljiv je le podatek, da je kar tretjina vse reje drobnice ekološke reje.

Ovčje mleko polno beljakovin

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.