Marija Merljak: Buče bi morali kovati v zvezde

Sobota
, posodobljeno: 5. 10. 2025, 5:00

Poznamo veliko sort buč. Najbolj razširjena je navadna buča (Cucurbita pepo L.), ki ima tudi veliko domačih imen in spada med bučevke (Cucurbitaceae). Poznamo pa tudi bučke, na Primorskem jim rečejo tudi cukini ali cuketi. Če so bučke kratke, široke in na robovih zvezdasto zaobljene kot "škofovske kapice", jim popačeno pravimo patišonke. V skupino buč sodijo tudi buče hokaido ter muškatne in orjaške buče.

Bučna rulada

Bučni kruh s semeni 

Foto: Ivan Merljak

Na območju Mehike so buče in semena uživali že pred dvanajst tisoč leti. Načrtno pa so jih gojili že pred 7500 leti. V Evropo so buče prišle s Kolumbovim tovorom. Uveljavile so se hitreje kot krompir. Slovenska pridelava buč je skromna, skoraj petkrat manjša kot na avstrijskem Štajerskem.

Kaj buče vsebujejo

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.