Vsakdanji prizor v Tarrafalu na Zelenortskih otokih: ribe iz čolna 
naravnost do kupca.
Vsakdanji prizor v Tarrafalu na Zelenortskih otokih: ribe iz čolna naravnost do kupca. Foto: Toni Gomišček

V kraljestvu rib

Kulinarika

Vsako mesto, ki da kaj na svoj ugled, ima ribarnico. Ponekod prodajajo ribe na isti tržnici kot sadje, zelenjavo, sir in meso, drugod je običaj, da so ribarnice oddvojene. Tako je bilo že v antičnem Bizancu, kjer so ribiči smeli prodajati svežo ribo zgolj iz čolnov ali na določenih delih obale, in to zapoved so obdržali tudi v Konstantinoplu in Istanbulu. Prodajalci vzdolž Bosforja imajo navado, da razstavljenim ribam potegnejo škrge iz trupa, saj naj bi njihova škrlatna barva nakazovala svežino ulova.

Poznavalci vedo, da je škrge možno obarvati, zato ribe presojajo s pogledom v oči, ki ne smejo biti motne, in s pritiskom na meso, ki se mora odzvati podobno, kot če pritisnemo na mišično kepo pod palcem. Obisk ribarnic je vselej zanimiv in poučen, in to še zlasti v krajih, kjer ponujajo več kot sardele, skuše, zobatce, orade, občasno tudi ciplje in kakšnega kovača.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.