Marve s polento, šalamom in sirom.
Marve s polento, šalamom in sirom. Foto: Marjetka Plesničar

Tudi Beneška Slovenija ima svojo zeliščno frtaljo

Kulinarika

V nedeljo se v osmih beneškoslovenskih vaških gostilnah in turističnih kmetijah zaključuje letošnja pomladanska izvedba Vabila na kosilo v Nadiške doline. Začetki segajo v leto 1989, ko se je deset lokalov odzvalo pobudi Zadruge Lipa in ponudilo jedilnike v slogu sezonsko in krajevno, gostje pa so za spomin dobili še lončeno skledo, simbol skupnega obedovanja ob domači mizi.

Pobuda v Beneški Sloveniji je preživela vzpone in padce, dosegla vrh s 15 sodelujočimi, pa tudi prekinitve zaradi organizacijskih težav in covida. Vrsta lokalov je v term času zaprla vrata, novih je malo, toda po zaslugi Lokalne akcijske skupnosti Terskih in Nadiških dolin, ki pripravlja študijske krožke za ponudnike, se ohranja zavest o dodani vrednosti pristnega okusa domače kuhinje. In kaj je bolj pristno od mrvic oziroma “marvi”, ki so zaznamovale marsikatero večerjo po Nadiških dolinah, tokrat pa jih ponujajo v gostilni Alla cascata v Hlodiču in na turistični kmetiji Casa delle rondini v Srednjem?

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.