Uzbeka pripravljata nan (kruh) za peko na obodu glinene peči.
Uzbeka pripravljata nan (kruh) za peko na obodu glinene peči. Foto: Profimedia

Samarkandski zrak izboljša uzbeški kruh

Kulinarika

Pravijo, da Uzbeki v tujini najbolj pogrešajo domač kruh, nan. Poznajo jih štirideset vrst, za najboljšega pa velja samarkandski. Legenda pravi, da si je dal buharski kan pripeljati na dvor najboljšega peka iz Samarkanda, da bi mu ga dnevno pekel, toda okus kruha ni in ni hotel biti pravi niti potem, ko so peku dostavili najprej moko in nato še vodo iz Samarkanda. Emir je bil besen, pek pa je odvrnil, da je razlog verjetno v samem zraku. Ker tega niti mogočni kan ni mogel zajeti in prinesti v Buharo, je dovolil peku, da se je vrnil domov.

Z vračanjem domov je povezan tudi (nekdanji) običaj, da so odhajajoči na dolgo pot odgiznili kos kruha, ostali del pa pustili, da počaka na njihovo vrnitev. Kruh je darilo, z lomljenjem in skupnim uživanjem kruha zaljubljenca potrdita zaroko, domačini izražajo s kruhom dobrodošlico, vendar se je potrebno držati enega pravila: pravega uzbeškega kruha nikoli ne režemo z nožem!

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.