Najdaljši someljejski seminar doslej

S podelitvijo diplom 20 novim someljejem se je končal najdaljši someljejski seminar, čigar potek je krojila epidemija. Zagovor diplome je uspešno prestal tudi znani vinski vitez in gastronomski publicist dr. Livio Jakomin.

V novogoriški Perli so pred dnevi podelili diplome 20 novim someljejem prve stopnje, ki so izobraževanje začeli že pred dvema letoma v Kopru. Del predavanj je potekal v živo, teoretične vsebine seminarja, ki traja 74 ur in ima 19 lekcij, so slušatelji osvajali tudi prek spleta, nekaj srečanj so zaradi ostrih protikoronskih pravil imeli celo na prostem.

Obravnavana tematika je bila skladna s programom svetovnega sommelierskega združenja ASI s področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih, ki so potekali konec poletja, je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

V nagovoru ob slovesni podelitvi diplom v Hitovi Perli v Novi Gorici je predsednik društva Ivan Peršolja čestital novim someljejem tudi za predanost, saj je večkratno spreminjanje pogojev in omejitev terjalo veliko angažiranja, vztrajnosti, fleksibilnosti, strpnosti, sodelovanja in prilagajanja tako organizatorjev kot slušateljev, ki so jih vsi izzivi še dodatno motivirali.

Novi someljeji, ki so ob podelitvi imeli didaktično večerjo, so zdaj člani vse večje someljejske družine, saj je v Sloveniji v okviru društva Sommelier Slovenije doslej tečaj prve stopnje uspešno zaključilo že 1060 slušateljev, na tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 163 kandidatov, na treh tečajih tretje stopnje pa 90 someljejev.

Novi someljeji so postali Gašper Bolčina, Roberto Ceroici, Anita Dolmark, Marko Grižonič, Valentina Jan, Livio Jakomin, Vanesa Jusić, Erik Marinič, Filip Matjaž, Samo Miklavčič, Mari Orel, Žiga Peric, Klavdij Jurij Peršolja, Sara Peršolja, Patricija Pirih, Martin Plahuta, Aleš Segulin, Uroš Rodman, Petra Susič in Mojca Širok. Nekateri med njimi so se že odločili za drugostopenjsko izobraževanje, ki se bo začelo januarja v Kopru in za katerega se je še mogoče prijaviti.


Najbolj brano