
Majhni grižljaji velikih kuharskih mojstrov
Kozarček penečega vina ob prihodu, nagovor gostitelja, nato pa mimohod natakarjev s pladnji, polnimi majhnih dobrot. Gostje stojijo, se pogovarjajo, posegajo po teh grižljajih, ki so lahko le uvod v bolj formalno strežbo jedi na krožnikih pri mizi ali pa se vse skupaj nadaljujejo v istem slogu in tako tudi konča. Konča že, toda kako se je navada drobnih prigrizkov, za katero se je v zadnjem času uveljavil izraz finger food, sploh začela?
Vsaka hrana, ki jo zajemamo s prsti, je dejansko finger food. Tako smo, še nedavno tega, jedli vsi in vse, danes pa velja zajemanje grižljajev s prsti za znak nekultiviranosti. Tako vsaj v optiki evropocentrizma, z antropološkega stališča pa gre zgolj za drugačne navade in običaje. Saj končno tudi mi še vedno marsikaj jemo s prsti in ta prvinski dotik je celo obvezen pri ocenjevanju kakovosti nekaterih živil, zlasti sirov in mesnin.
Kratka zgodovina jedilnega pribora
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.