Kvarner bo prihodnje leto Evropska gastronomska regija
V prihodnjem letu bo Kvarner nosil naslov Evropska gastronomska regija 2026. Pomembno promocijsko orodje, kakršnega je imela Slovenija v rokah v nesrečnem času epidemije, so predstavili tudi v Ljubljani.
Festival Alterego v Lovranu je sicer zunaj institucionalnih okvirjev, a del vse vibrantnejše kvarnerske gastronomske scene.
Foto: Sašo DravinecKvarner je prostor, kjer se srečujejo narava, kultura in ljudje, ki s strastjo ustvarjajo nepozabna doživetja. “Naša gastronomija ni le hrana, je zgodba o tradiciji, morju, gorah in ljudeh, ki z ljubeznijo ohranjajo avtentičnost regije,” je na predstavitvi Kvarnerja poudarila Renata Vincek iz Turistične skupnosti Kvarnerja. Direktorica združenja dr. Irena Peršić Živadinov pa je poudarila, da bo prihodnjem letu Kvarner v okviru naziva Evropska gastronomska regija 2026 predstavil številne kulinarične in vinske dogodke, “ki bodo poudarili raznolikost regije, tradicijo in kakovost. To je priložnost, da še močneje izpostavimo bogastvo kvarnerske gastronomije in pomen trajnostnega pristopa h kulinariki.” Dodala je, da se veselijo vseh slovenskih gostov, ki bodo doživeli Kvarner skozi njegov avtentični okus in doživetje.
Opatija in otoki
Kvarner je pomembna turistična regija. Najbolj ikonični kraj je Opatija in tamkajšnja riviera, ki se razteza vse do Moščeničke Drage na istrskem polotoku. Vibrantna Reka z daleč naokrog znano ribarnico in prebujajočo se gastronomsko sceno je središče regije, otoki Krk, Cres, Lošinj in drugi pa ponujajo številna doživetja.
Kvarner je zaradi veliko izvirov sladke vode in globokega morja znan po izjemno kakovostnih škampih, ki so rožnate barve in izrazitejšega mineralnega okusa. Na Cresu je znana jagnjetina, tamkajšnje oljčno olje ima evropsko zaščitno znamko, Krk in Lošinj, ki ima najbolj milo klimo v regiji, pa ponujata veliko dobre morske hrane.
Vinska podoba Kvarnerja je zelo butična, v ospredju pa sta lokalni sorti, bela žlahtina, ki najbolje uspeva okrog Vrbnika na Krku in rdeča sansigot, ki ima dom na peščenem Susku. Vinogradi so tudi, kot nakazuje že ime, okrog Novega Vinodolskega pod Velebitom.
V Kvarnerju ima michelinovo zvezdico restavracija Nebo v reškem hotelu Hilton, Draga di Lovrana jo je vrnila in se usmerila v gostinsko klasiko. Izpostavljene gostilne na Opatijski rivieri so Zijavica in Johnson v Moščenički Dragi, Ganeum v Lovranu, Villa Ariston v Opatiji, Plavi podrum in Valle Losca v Voloskem in Mala riba v Matuljih. Na Cresu je Bukaleta za meso in Na moru za škampe in ribe, prav posebno doživetje pa ponuja Art Farm Filozići. Na Lošinju je več premijskih restavracij v hotelih v Malem Lošinju. Na Krku sta Rivica in Vila Rova, nekaj naslovov je tudi okrog Crikvenice.
Alterego zunaj okvirjev
Čeprav želijo ostati zunaj vsakršnih insitucionalnih okvirjev, pa je za obiskovalce del kvarnerske gastronomske scene tudi festival naravnih vin Alterego, ki je v soboto drugič potekal v kinodvorani v slikovitem Lovranu. Svoja vina je predstavilo približno 40 vinarjev, med njimi nekaj uveljavljenih imen iz Hrvaške (Tomac, Šember, Piquentum, Kosovec) in Slovenije (Štemberger, Klabjan, Norbin, Šuman), veliko pa je bilo navdušenih garažistov, katerih pridelava je majhna, a skušajo slediti svojim vzornikom.