Hovakim Saghatelyan pri zunanjih  karasih, v katerih poteka 
fermentacija.
Hovakim Saghatelyan pri zunanjih karasih, v katerih poteka fermentacija. Foto: Toni Gomišček

Armenija razvija vinski turizem

Kulinarika

Vino je bilo za Armence hrana in obredna pijača, zato je imela skoraj vsaka družina z območja, primernega za rast trt, majhen vinograd in klet z vsaj enim karasom. Današnjo tržno usmerjeno vinsko sceno predstavlja le nekaj več kot 40 kleti, ki so zvečine odprte za obiskovalce. Turistične pakete s pokušino in nakupom vina pri pridelovalcu tržijo tudi vozniki taksijev in avtobusov, za sprejem gostov zadolženo osebje v kleteh pa govori več jezikov.

Med najbolj obiskanimi regijami je Vajots Dzor in še zlasti Areni, kjer sta prav ob glavni cesti dve veliki kleti, še nekaj pa jih je v okolici. Ponekod naletimo na oznako vinske ceste, vendar so prašne poti, ki vodijo do nekaterih izjemno lepih vinarn, nemi dokaz, da se vinski turizem šele prebuja. Takšna je bila tudi pot dveh izmed treh kleti, ki so mi najbolj ostale v spominu.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.