Ana Roš je spet na stopničkah
Ana Roš iz Hiše Franko v Starem selu pri Kobaridu je dolgemu nizu priznanj dodala še eno, nedavno so jo v ocenjevanju The Best Chef Awards imenovali za drugo najboljšo kuharsko mojstrico leta 2025.
Ana Roš
Foto: Manca IstiničV Milanu, prestolnici mode in okusov, so podelili priznanja v ocenjevanju The Best Chef Awards. Ocenjevanje in istoimenski vodnik sta pred desetletjem zasnovala poljska nevroznanstvenica Joanna Słusarczyk in italijanski gastronom Cristian Gadau. Zamislila sta si kulturno povezovalno platformo, v kateri imajo pomembno besedo kuharski mojstri, ki so ključni odločevalci pri podeljevanju najvišjih priznanj.
Ob letnih priznanjih v številnih kategorijah The Best Chef Awards razvrščajo tudi restavracije in gostilne, najvišje priznanje v vodniku so trije noži. Letos so za najboljšega kuharskega mojstra imenovali Rasmusa Munka iz restavracije Alchemist iz Kopenhagna. “Munk združuje znanost, umetnost in gledališče, kar obed spremeni v poglobljeno kulinarično izkušnjo,” so utemeljili priznanje za restavracijo, ki doživetje pri njih opredeljuje kot holistično.Drugo mesto je pripadlo Ani Roš iz Hiše Franko, v utemeljitvi piše, da s kombinacijami drznih jedi uravnoteženo povezuje svoje okolje, dediščino in globalne vplive, njeno delovanje pa je Slovenijo umestilo na svetovni gastronomski zemljevid. Na “zmagovalnem odru” je bil še Himanshu Saini, ki v Dubaju na novo opredeljuje indijsko kuhinjo. Prejel je tudi priznanje za najboljšega po izboru profesionalcev.
Med številnimi posebnimi nagradami je priznanje za vizionarja pripadlo Massimu Botturi iz Osterie Francescana iz Modene. Priznanje za najboljše vire in pogled v prihodnost pa je šla Diego Rossiju iz milanske Trippe, cenovno zelo dostopne gostilne z domačimi jedmi, za katero so se lastniki nedavno odločili, da ne bo obratovala ob sobotah in nedeljah, ker želijo, da zaposleni čas preživijo z družinami, s čimer so poželi veliko simpatij javnosti.
V vodniku The Best Chef Awards so ob Hiši Franko, ki ima tri nože, še tri restavracije. Portoroški COB Filipa Matjaža ima dva noža, prav tako kranjskogorska Milka, en nož pa so ocenjevalci dodelili Griču Luke Koširja iz Šentjošta nad Horjulom.
Za morebitni obisk kopenhagenskega Alchemista je treba stopiti v vrsto in imeti pri rezervaciji - odprejo jih vsakih nekaj mesecev - tudi nekoliko sreče. Osnovni meni stane 750 evrov, z vinsko spremljavo preseže 1000 evrov na osebo, celovito doživetje z zakladi iz njihove vinske kleti pa zajetnih 2200 evrov. Aktualni meni Stopinje v Hiši Franko stane 325 evrov, dodati je treba še strošek vina oziroma pijač, podobna cena je v dubajskem Tresindu. Zanimivo pa je, da ima Alchemist dve michelinki, druga dva nagrajenca pa po vse tri, Ana Roš za povrh še zeleno trajnostno zvezdico. •