Oživeli bodo številni primorski oljčniki

Kulinarika
, posodobljeno: 26. 09. 2025, 10:27

Z obiranjem Oljke županov na Belvederju, na katerem je napovedana tudi kmetijska ministrica Mateja Čalušić, se danes simbolno začenja oljkarska sezona. Nekateri so oljke že stisnili, v naslednjih dneh pa bo živahno v številnih oljčnikih in torklah.

Koper, 10.10.2022Oljkar Jenko, Obiranje Oljk, Oljcnik, oljke,

Koper, 10.10.2022 Oljkar Jenko, Obiranje Oljk, Oljcnik, oljke,

Foto: Tomaћ Primoћic/fpa

Marsikje morajo oljkarji pohiteti vsaj z obiranjem oljk najbolj razširjene sorte istrska belica, ki jo ima oljčna muha najraje in znajo biti oljke precej popikane. Torkle že sprejemajo rezervacije za predelavo, vreme pa je za obiranje ugodno, saj ni tako vroče kot prejšnji konec tedna. Zdaj je tudi čas za obiranje oljk za vlaganje in za začetek postopka razgrenjevanja in fermentacije.

Flos Olei 2026

V Rimu sta Marco Oreggia in Laura Marinelli objavila prve podatke o vodniku med esktra deviškimi oljčnimi olji Flos Olei 2026. Vanj je uvrščenih prek 500 oljkarjev iz 57 držav. Med devetimi oljkarji z vsemi 100 točkami je tudi Mate iz Zambratije na Savudrijskem polotoku, 98 točk pa so ohranili trije slovenski oljkarji, Dujc, Jenko in Morgan, točko manj ima Adamič – Ronkaldo. 96 točk so dodelili Bočaju in Jurinčiču (Jasa), 93 jih ima Ažman, po 92 pa Bose Oil, Jereb (Abrami), Danjel Sabadin in Šturman. Točko manj ima Oljarna Babič, 90 točk pa Pr' Rojca. V vodniku so še drugi slovenski oljkarji, a z ocenami pod 90 točk.

Priznanje z Brača

V Postiri na Braču je nedavno potekal velik mednarodni simpozij o oljčnem olju Hrvaške in jadranske obale. Udeležilo se ga je prek 100 strokovnjakov in oljkarjev, med drugimi tudi Curtis Cord ustanovitelj in predsednik velikega ocenjevanja NYIOOC. Na tridnevnem simpoziju o kakovosti oljčnega olja so potekala številna predavanja, prikazi in delavnice, tudi v naravi, saj kraj obdajajo oljke. Tamkajšnja zadruga je lani pridelala 43 ton oljčnega olja.

Na srečanju na otoku Braču so prvič v okviru sicer tradicionalnega simpozija podelili priznanja specializiranega oljkarskega magazina Olive Oil Times Champion of Excellence. Skupno je bilo 12 priznanj, osem za hrvaške strokovnjake in oljkarje, dve za bosanskohercegovske, po eno pa je šlo v Črno Goro in Slovenijo. Prejel jo je Danijel Stojković Kukulin iz istrske zadruge Terra Centuria za raziskovanje in pridelava oljčnegta olja z visoko vsebnostjo polifenolov. •