Spoznajte lokalne in nekatere tuje sorte oljk
Pri znanstveni založbi Annales ZRS Koper je marca izšlo 16 posodobljenih spletnih publikacij o sortah oljk v Slovenski Istri. Prosto dostopne so na spletni strani ZRS Koper (www.zrs-kp.si).
Vsaka publikacija vsebuje natančno molekularno-genetsko karakterizacijo in morfološke ter agronomske značilnosti sorte oljk. V publikaciji je predstavljena tudi kemijska karaterizacija in senzorična ocena oljčnega olja izbrane sorte.
Najbolj razširjena je 'Istrska belica', znana po odpornosti proti mrazu in redni rodnosti. V Istri se je hitro uveljavila po pozebi leta 1956. Druga najbolj razširjena je italijanska 'Leccino', zgodnja, zanesljiva in dobro rodna sorta s srednje velikimi plodovi. Sledita 'Maurino' in 'Frantoio', obe prav tako italijanskega izvora. Oljčno olje sorte 'Maurino' je značilno po blagi intezivnosti grenkobe in pikantnosti.
'Črnica' ('Carbona') in 'Drobnica' ('Komuna') sta bili pred pozebo (pred letom 1929) pomembni lokalni sorti. V tistem času so bile na našem območju po Huguesovih zapisih iz leta 1903 prisotne tudi 'Buga'('Burla'), 'Štorta', 'Mata', ki so sedaj natančneje opisane v izdanih publikacijah.
Med publikacijami najdemo tudi opise italijanskih sort :
'Ffrantoio' - ki je v svetu razširjena zaradi velike sposobnosti prilagajanja na različna okolja ter redne in dobre rodnosti ter kakovosti olja;
'Grignan' - ki zgodaj vstopi v rodnost;
'Itrana' - za katero je značilna hitra rast; zgodaj predelana olja sorte 'Itrana' pa spominjajo na travo, radič, zelene liste paradižnika in zeleni mandelj;
'Leccio del corno' - za katero je značilna dobra rodnost in ni občutljiva na nizke temperature;
'Leccione' - ki jo spoznamo po velikih listih, dobri rodnosti;
'Pendolino' - ki je odličen opraševalec za sorte 'Leccino', 'Frantoio'.
Druge tuje sorte:
'Arbequina' (Španija) - ki je cenjena zaradi visoke in redne rodnosti;
'Picholine' (Francija) - ki je primerna za olje in vlaganje.