Ohraniti želijo tradicijo vlaganja oljk

Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper prireja 6. Festival namiznih oljk, ki bo potekal v ponedeljek, 6. junija 2022, v Krajinskem parku Sečoveljske soline, s pričetkom ob 16.30.

Festival namiznih oljk letos poteka že šesto leto zapored. Foto: Jaka Jeraša
Festival namiznih oljk letos poteka že šesto leto zapored. Foto: Jaka Jeraša

V Sečoveljskih solinah bo tako potekala vodena degustacija izdelkov iz oljk, soli, zelišč in oljčnih namazov, obiskovalci pa bodo imeli možnost vodenega ogleda Sečoveljskih solin. Ob 18. uri bodo podelili priznanja in nagrade oljkarjem za najboljše namizne oljke in zaključili s kulinaričnim presenečenjem.

Festival namiznih oljk letos poteka že šesto leto zapored, lani so ga na Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper nadgradili s projektom SOLJKE. “Cilj projekta je skupaj s pridelovalci oljk razviti nove produkte iz oljk, oljčnega olja, soli in začimb, hkrati pa ohraniti tradicijo vlaganja oljk,” je povedala predstojnica Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, dr. Maja Podgornik. Kot je dodala, bi si želeli, da bi tudi namizne oziroma vložene oljke pridobile zaščiteno označbo porekla, tako kot to velja že za Piransko sol in Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre.

Program

16.30-17.15: Vodena degustacija izdelkov iz oljk, soli, zelišč in oljčnih namazov, dr. Vasilij Valenčič, Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper,

17.15-18.00: Voden ogled Sečoveljskih solin, Barbara Morgan, podjetje Soline pridelava soli d.o.o.,

18.00–18.30: Podelitev nagrad “6. FESTIVAL NAMIZNIH OLJK” z glasbeno spremljavo,

18.30-19.00: Kulinarično presenečenje in razstava namiznih oljk.

Število udeležencev na vodeni degustaciji je omejeno. Prijave zbirajo do 2. junija 2022 na e-pošti: info.izo@zrs-kp.si ali po telefonu 05 611 79 31 in 051 389 392. Za festival in kulinarično presenečenje pa prijava ni potrebna.

“Na inštitutu se dobro zavedamo, da je prvi pogoj za dobre namizne oljke izpolnjen z zdravimi plodovi, ki pa jih je v teh ekstremnih razmerah in intenzivnih napadih škodljivcev zelo težko pridelati. Zato s projektom SOLJKE pilotno razvijamo model celostnega pristopa h kmetijstvu, s čimer želimo izboljšati učinkovitost agrotehničnih ukrepov,” je še dodala dr. Maja Podgornik.

Dogodek poteka v sodelovanju s podjetjem Soline Pridelava soli d.o.o. v okviru projekta SOLJKE, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.


Najbolj brano