Franko Lukež je bil pogosto gost v Sloveniji, zelo rad je prihajal tudi 
na Zemono k Tomažu Kavčiču (za njim).
Franko Lukež je bil pogosto gost v Sloveniji, zelo rad je prihajal tudi na Zemono k Tomažu Kavčiču (za njim). Foto: Leo Caharija

Slovo prenovitelja istrske gastronomije

7. Val

Predvčerajšnjim so se na mestnem pokopališču v Pulju poslovili od uglednega istrskega publicista in predsednika hrvaškega someljejskega združenja Franka Lukeža. V minulih treh desetletjih je pustil zelo globoko sled v pozicioniranju gastronomije kot ključnega turističnega produkta Istre.

Franko Lukež (1952-2022) je bil veder človek, velik poznavalec vin in kulinarike. Užival je v lepih stvareh, o njih je tudi veliko pisal. Bil je novinar v Glasu Istre, kasneje se je povsem posvetil gastronomiji. Z novinarjem Brankom Lovričem sta v prvi polovici devetdesetih let izdala knjigo Istarska kuhinja, kasneje še o slavonski in dalmatinski kuhinji, nekateri Lukeževi eseji in feljtoni so žanrski vrhunci in pravzaprav razvojne smernice.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.