Da bi sledilo še veliko povprečnih dni!

“Prišla sem do roba brezna in preostalo mi ni nič drugega, kot da pogledam vanj, v neprodušno črnino negotovosti.” Le o tem je sanjarila tistega zdaj že oddaljenega novembrskega večera. Da bi se naslednji dan zbudila v povsem povprečen dan, se odpravila v službo v knjižnico, pozneje še v svojo trgovinico s kristali, da bi bil dan - četudi zatežen - poln vsakdanjih drobnarij in ljudi. Da le ne bi bilo te strašljive bunkice v levi dojki, trde gmote, nekakšnega vozla v obliki arašida ...

Maja Sotenšek:  $@  Zbiralka terapij - zdravljenje raka tako in drugače, 
samozaložba, 100 strani, cena 14,90 evra
Maja Sotenšek: $@ Zbiralka terapij - zdravljenje raka tako in drugače, samozaložba, 100 strani, cena 14,90 evra 

Tistih trenutkov, ko je ob poležavanju in branju knjige na boku otipala bulico, Pirančanka Maja Sotenšek ne bo nikdar pozabila. In niti obdobja zdravljenja, ki je sledilo, čeprav od diagnoze mineva že 14 let.

Morje vliva korajžo

Svojih izkušenj o tem, kako se je spoprijela z rakom, ni nameravala strniti v knjigo, le blog je že sproti pisala. A ob dogajanju po svetu v zadnjih dveh, treh letih je veliko razmišljala predvsem tudi o zdravju, zdravstvu, porajalo se ji je mnogo vprašanj. In ne le njej. Denimo: “Bo sprejemljiva le še tista veja znanosti, ki jo izdatno podpira in vzdržuje dobičkonosna farmacevtska industrija?” Zdi se, da bo treba na novo osmisliti medicinsko etiko in prevetriti povezanost uradne medicinske doktrine s farmacijo, je prepričana.

Vse to jo je vodilo, da se je odločila svojo pot zdravljenja raka vendarle strniti v knjigo. Naslovila jo je Zbiralka terapij - zdravljenje raka tako in drugače. Mimogrede: naslovna fotografija je posneta v Piranu pred njenim domom, torej ob morju; to jo je med drugim navdihovalo in jo opogumljajo na poti okrevanja. Avtorica nam v knjigi predstavlja tudi drugo stran medicine, torej alternativno zdravljenje, vsaj tisti del, ki ga je preskusila in spoznala sama.

Raziskati alternativne poti

Na kratko: ob prejeti diagnozi rak je sprva sledila usmeritvam zdravnika in začela zdravljenje po navodilih uradne medicine, torej z operacijo, s kemoterapijami ... Vztrajala je prve mesece, čeprav so jo vmes večkrat preplavili dvomi, in ti so bili vse pogostejši. Na začetku pomladi, na svoj rojstni dan, se je odločila in prekinila proces zdravljenja s kemoterapijo in se podala na alternativno pot. Seveda tega ni storila zaletavo in brezglavo. Brskala je za informacijami, prebirala knjige, spletne članke, spoznavala zdravnike in paciente, ki so ubirali alternativne metode zdravljenja ... Že takoj so jo pritegnile raziskave dr. Johanne Budwig (kar sedemkrat predlagane za Nobelovo nagrado), ki pa žal nikdar niso zares zanimale uradne medicine, onkologi se o njih s pacienti ne pogovarjajo. V svojem vsakdanu je začela slediti njenemu načinu prehranjevanja, torej oljno-proteinski prehrani. Ob branju Majine knjige se podamo na post (po Rudolfu Breussu), obiščemo kliniko v Nemčiji in spoznamo Lotharja Hirneiseja (sicer avtorja tudi v slovenščino prevedene knjige Kemoterapija zdravi raka in zemlja je ravna plošča), Martina Brofmana, domačega zdravilca Dominika Golenhofna in še marsikoga ter marsikaj.

Sijoča Pirančanka, ki zdaj prekipeva od energije in ustvarjalnih zamisli (pred leti je izdala prvenec, uspešnico, Airbnbjevske zgodbe), v knjigi iskreno opisuje svoje doživljanje, občutja, pomisleke. Veliko informacij je strnjenih v tej priročni knjigi, ki se prebere na dušek, četudi smo zdravi in nam nič ne manjka - morda je prav to najprimernejši čas za tovrstno branje, ki spodbuja k temu, da kaj spremenimo in celo preprečimo, da nam bi bolezen sploh prišla na pot ...  


Najbolj brano