Za veliki finale še film

Ustvarjalec zelo popularne BBC-jeve gangsterske dramske serije Birminghamske tolpe (Peaky Blinders) Steven Knight v zadnji šestdelni sezoni ni varčeval z zapleti in preobrati v zgodbi. Po veliko prezgodnji smrti Helen McCrory, ki je odigrala enega od najbolj ključnih likov serije, izkušeno, modro in preudarno teto Polly, je Knight očitno moral zavihati rokave in precej prikrojiti dogajanje ... Rezultata sta še večji stampedo dogodkov in vse bolj poglabljajoča se spirala nasilja.

Cillian Murphy je izvrstno upodobil Thomasa Shelbyja, ki ga tarejo 
številni “demoni”, v zadnji sezoni pa se je vsaj rešil alkoholne 
omame.
Cillian Murphy je izvrstno upodobil Thomasa Shelbyja, ki ga tarejo številni “demoni”, v zadnji sezoni pa se je vsaj rešil alkoholne omame. 

Steven Knight je pred časom sicer potrdil, da se bo serija zaključila s šesto sezono, hkrati pa je namignil, da bo zgodba dobila nadaljevanje v drugi obliki. Kasneje je še dodal, da si je že od začetka želel Birminghamske tolpe skleniti s filmom. BBC je spomnil, da je leta 2018 pred peto sezono dejal, da je v seriji želel predstaviti življenje družine med velikima vojnama in jo skleniti z zvokom sirene, ki je v Birminghamu naznanila začetek druge svetovne vojne leta 1939. A tedaj se mu je zdelo, da bo za to potreboval vsaj še tri sezone, kot kaže zdaj, pa bo namesto sedme sezone ustvaril film.

Polly kot “krvni davek” Ire

Televizijska serija Birminghamske tolpe sledi kriminalni družini Shelby, glavno vlogo Thomasa Shelbyja pa igra Cillian Murphy. Dogajanje se začne takoj po prvi svetovni vojni, ko se Thomas vrne s francoske fronte v domači Birmingham, kjer prevzame vodenje tolpe z imenom Peaky Blinders. Ta je sicer ohlapno osnovana na resnični tolpi iz Birminghama, ki je delovala približno med leti 1880 in 1910.

Tommyjeva glavna naslomba skozi številna zelo turbulentna leta je bila teta Polly, ki je bila del “krvnega davka”, ki ga je Ira “zaračunala” klanu Shelbyjevih zaradi načrtovanega atentata na črnosrajčnika Oswalda Mosleyja. Tommy je sedaj popolnoma prepuščen sam sebi in išče izhod iz nasilja zase in svojo družino. A ta izhod je zelo zapleten in zahteva še veliko vzporednih “operacij”, ki v zadnji sezoni segajo vse do ameriškega predsednika Roosevelta, še bolj pa sta v ospredju resnična lika, zakonca Mosley, ki sta v Veliko Britanijo želela uvoziti fašizem.

Preprečiti vznik fašizma

Poleg “prekletstva” Thomasove preteklosti, ki v zadnjih delih še bolj pokaže svoje zobe, je Thomasova osrednja naloga kot “operativec” Winstona Churchilla prav preprečiti vznik novega svetovnega reda - fašizma. Dialogi o oblikovanju novih zavezništev, ki segajo čez lužo in v Veliki Britaniji povežejo še člane Ire s fašisti, so najboljši del zadnje sezone, saj zelo dobro prikažejo vso sprevrženost ideologije, ki je pripeljala do druge svetovne vojne. Čutiti pa je, da se je Knightu v zadnji sezoni zelo mudilo, saj eni tragediji sledi nemudoma druga, naš osamljeni (anti)junak v boju proti prihajajoči naci-fašistični apokalipsi pa je vse bolj načet, a skrajno predan svoji nalogi ... Kakorkoli, glede končnega izplena bo očitno treba počakati še na celovečerec, ki pa ga najverjetneje ne bo pred letom 2024.


Najbolj brano