Zaradi jaht na zatožni klopi

Znani ljubljanski podjetnik Rok Furlan ni priznal, da je skupaj s pomagači pred 14 leti ogoljufal državo za 634.000 evrov. Po prepričanju tožilstva so to storili ob uvozu sedmih luksuznih plovil, s katerimi naj bi opravljali dejavnost, na koncu pa so plovila končala v lasti njihovih bližnjih. Eden od osmerice obtoženih je že priznal krivdo.

Kazniva dejanja, ki jih tožilstvo v obtožbi očita obtoženim, naj bi se 
pri uvozu luksuznih plovil zgodila že pred dobrim desetletjem 
(fotografija je simbolična).  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kazniva dejanja, ki jih tožilstvo v obtožbi očita obtoženim, naj bi se pri uvozu luksuznih plovil zgodila že pred dobrim desetletjem (fotografija je simbolična).  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Dobre pol ure je bil pred dnevi v dvorani koprskega sodišča 49-letni znani ljubljanski podjetnik Rok Furlan, potem pa je v družbi odvetnika dobre volje zapustil sodišče. Po naših informacijah ni priznal krivde, da je skupaj s sostorilci državi utajil 634.000 evrov, kar pomeni, da bo svojo nedolžnost poskušal dokazati na sojenju.

Dan pred njim bi se morala o očitkih iz iste obtožbe izreči tudi 46-letni Andrej Jeršič iz okolice Krškega in 40-letni Tomaž Vaš iz okolice Žalca, pa sta njuna odvetnika Boštjan Penko in Monika Mavsar prosila sodnico Natašo Tomazini Tonejc, naj narok prestavi, ker s svojima strankama še nista uspela sestaviti načina obrambe in morebitnih predlogov pred začetkom sojenja.

634.443

evrov znaša davek, ki naj bi ga obtoženi utajili

Na predobravnavni narok čakajo še 48-letni znani ljubljanski podjetnik Aleš Čepin, 39-letni Bojan Vodeb iz Celja, 34-letni Peter Oprešnik iz okolice Šmarja pri Jelšah in 40-letni Primož Bradeško iz okolice Kamnika. Predobravnavni narok pa je že za 53-letnim Wernerjem Potežem iz okolice Maribora, ki je dejanje že priznal. V dogovoru s tožilstvom se je tako strinjal tudi s pogojno kaznijo.

Prek ZDA, Gibraltarja in Švice v domače vode

In zakaj je osmerica sploh končala na sodišču? Po ugotovitvah kriminalistov in tožilstva se je vse skupaj začelo z nakupom petih luksuznih plovil, ki naj bi si jih omislili Furlan, Čepin, Potež in Jeršič. Potež naj bi se leta 2005 dogovoril s švicarskim podjetjem, da je to kupilo dobrih 400.000 evrov vredno plovilo, ga nato prodalo slovenskemu podjetju in tri mesece kasneje prepisalo na ime njegovega očeta.

Čepin naj bi na podoben način istega leta prek ameriške družbe kupil skoraj 400.000 dolarjev vredno plovilo, to naj bi nato preneslo lastništvo na že omenjeno švicarsko družbo in nato naprej na isto slovensko družbo kot pri Poteževem plovilu. Na koncu je lastnik plovila postal njegov bratranec in soobtoženi Jeršič. Dve leti kasneje je na enak način kupil drugo plovilo in ga na koncu prepisal na svojo mater.

Niso vozili turistov, ampak le sebe?

Furlan naj bi konec leta 2006 kupil plovilo in ga prek švicarske in slovenske družbe uvozil ter na koncu prepisal na svojega očeta. Jeršič pa naj bi v začetku leta 2007 prav tako prek ameriškega podjetja kupil plovilo, ga uvozil in na koncu prepisal na svojega bratranca. Drugo plovilo pa naj bi dve leti prej kupil prek družbe iz Gibraltarja, na koncu pa je postalo last njegovega strica.

Z nakupom ne bi bilo nič narobe, če bi obtoženi za uvoz plovil plačali davek, kot bi to morali. Tožilstvo pa trdi, da so carinski urad v Kopru preslepili z lažnimi podatki, da so plovila namenjena komercialni dejavnosti in se tako izognili plačilu davka. Državo naj bi tako opeharili za skupno 634.443 evrov. Furlan, Čepin, Potež in Jeršič naj bi s tem zagrešili kaznivo dejanje zatajitve finančnih obveznosti, Vodeb, Oprešnik, Bradeško in Vaš pa naj bi jim pri tem pomagali. Prvim štirim grozi do osem let zaporne kazni, drugim pa denarna kazen.


Najbolj brano