Panthera pristala na trupu

Včeraj nekaj minut pred poldnevom se je manjša nesreča zgodila na portoroškem letališču, v kateri pa ni bil nihče poškodovan. Letalo Pipistrel Panthera 152 je ob pristanku podrsalo po stezi in na njej obstalo. Vzrok nesreče ugotavlja preiskovalec letalskih nesreč. Poleg tujega pilota, ki je tudi lastnik letala, sta bila na krovu še dva tuja državljana.

Letalo Pipistrel Panthera 152 lanske izdelave je imelo pri pristanku težave s podvozjem, zato je letalo  podrsalo po stezi in na njej obstalo 
na trupu.  Foto: Slovenski letalski portal
Letalo Pipistrel Panthera 152 lanske izdelave je imelo pri pristanku težave s podvozjem, zato je letalo podrsalo po stezi in na njej obstalo na trupu.  Foto: Slovenski letalski portal

PORTOROŽ > Včeraj ob 11.45 se je na portoroškem letališču zgodila manjša letalska nesreča. Po prvih ugotovitvah je imel pilot letala Pipistrel Panthera 152 težave pri pristanku zaradi pristajalnega podvozja, zato je letalo podrsalo po stezi in na njej obstalo na trupu. Pri tem sta se poškodovala propeler in spodnji del trupa letala. Poleg pilota, tujega državljana, ki je tudi lastnik letala, sta bila na krovu še dva tuja državljana, a nihče od njih ni bil poškodovan. Pred tem so bili na panoramskem poletu od Kopra do Umaga, pilot pa pri pristanku naj ne bi zaznal nobenih težav. Zaradi nesreče in odstranjevanja letala je bilo portoroško letališče včeraj zaprto do 12.50.

Zaenkrat še ni znano, ali je bil vzrok nesreče letala s slovensko registrsko oznako človeški faktor ali tehnična okvara. Vzrok nesreče ugotavlja preiskovalec letalskih nesreč. Po poročanju slovenskega letalskega portala Sierra5.net vremenskih vplivov na dogodek glede na uradne podatke ni bilo.

40.000

evrov je prva ocena škode na letalu

O nesreči so bili včeraj obveščeni tudi snovalci in proizvajalci letala v družbi Pipistrel. “Zaenkrat vemo le to, da naj bi šlo za tehnično nesrečo, ki naj bi se zgodila ob pristanku. Vse ostalo je stvar preiskave. Prav tako še ne vemo, ali bo prišlo letalo k nam na popravilo ali ne,” je včeraj povedal direktor skupine Pipistrel Ivo Boscarol. Po nesreči je posredovala tudi gasilsko-reševalna služba z gasilskim vozilom in šestčlansko posadko, po neuradnih informacijah pa naj bi bila škoda ocenjena na okoli 40.000 evrov.

Gre za drugo nesrečo Pipistrelovega letala v zadnjem mesecu. Direktor norveškega podjetja in norveška državna sekretarka sta sredi avgusta med poletom s Pipistrelovim električnim letalom Alpha Electro G2 namesto na cilju končala v jezeru 180 kilometrov jugozahodno od Osla.


Najbolj brano