Bodo računovodkinjo izročili Italiji?

Italija zahteva izročitev 64-letne Koprčanke, ki naj bi sodelovala z razvpitim furlanskim poslovnežem Fabiom Gaiattom v zgodbi o milijonski goljufiji, v katero naj bi bila vpletena celo camorra. Koprsko okrožno sodišče se je strinjalo z izročitvijo Italiji, višji sodniki pa so ugodili pritožbi njenih zagovornikov in zadevo vrnili okrožnim sodnikom.

Na koprski Ogrlici je Italijan registriral več svojih podjetij.  Foto: Sijan Pretnar
Na koprski Ogrlici je Italijan registriral več svojih podjetij.  Foto: Sijan Pretnar

KOPER > Italijanski novinarji so v zadnjem času poročali o milijonski goljufiji, za katero naj bi stal razvpiti poslovnež Fabio Gaiatto iz Portogruara in še nekateri njegovi pomočniki. V zgodbi se je znašla tudi 64-letna M. R., računovodkinja iz Kopra. Na spletu jo najdemo tudi med vodilnimi v družbi Venice Investment s sedežem v Londonu, ki ima podružnice v Sloveniji in na Hrvaškem. Prav prek teh podjetij naj bi privabili številne vlagatelje (v nekakšne forex sklade), ki so ostali praznih rok.

Medtem ko Gaiatto, ustanovitelj družb, v priporu v Italiji čaka na začetek sodnega postopka (začel naj bi se sredi februarja), pa je v Slovenijo konec lanskega leta prispel evropski priporni nalog, s katerim Italija zahteva izročitev M. R. Sumijo jo več kaznivih dejanj, od pranja denarja do goljufije.

Na koprskem sodišču so potrdili, da so decembra lani prejeli evropski priporni nalog, ki so ga italijanski pravosodni organi razpisali za M. R. Postopek predaje še ni končan, sodnica po zaslišanju zanjo ni odredila pripora. Po naših podatkih se mora M. R. vsak dan javljati na koprski policijski postaji.

Odločitev o predaji vrnili okrožnim sodnikom

Preiskovalna sodnica je ocenila, da so izpolnjeni pogoji za izročitev, odločitev je potrdil tudi izvenrazpravni senat koprskega sodišča. Na takšno odločitev pa sta se pritožila zagovornika Koprčanke, odvetnika Damijan Terpin in Igor Cek. Odvetnik Terpin je pojasnil, da so navedbe v pritožbi šle predvsem v procesni smeri zaradi pomanjkljivosti evropskega pripornega naloga. V opisu kaznivega dejanja se italijanski pravosodni organi sklicujejo na priloge, ki pa jih niso videli, je pojasnil odvetnik. V pritožbi sta oporekala tudi kvalifikaciji očitanega kaznivega dejanja.

“Sodišče bi moralo italijanske organe zaprositi za pojasnila, saj manjkajo nekateri elementi, a se to še ni zgodilo,” je dodal odvetnik Terpin. Sodišče je italijansko pravosodje po njegovih besedah zaprosilo tudi za zagotovilo, da bi v primeru pravnomočne obsodilne sodbe M. R. lahko kazen prestala v Sloveniji, vendar so iz Italije dobili odgovor, da bi jo lahko po zaključku postopka izpustili iz pripora. Preiskovalna sodnica je ocenila, da je to ustrezno zagotovilo, višji sodniki pa so prepričani, da je treba to zagotovilo dodatno preveriti, nam je konec tedna povedal odvetnik Cek. Višji sodniki so namreč ugodili njuni pritožbi in odločanje o izročitvi Italiji vrnili okrožnim sodnikom v ponovno odločanje.

Trdi, da je tudi ona žrtev goljufije

Odvetnik Terpin je še pojasnil, da je M. R. očitke italijanskih pravosodnih organov pred preiskovalno sodnico v Kopru zanikala. “Sama naj bi bila žrtev goljufij. Vložila je svoj denar v to. Če bi vedela, da gre za goljufijo, svojega denarja ne bi vlagala,” je povzel odvetnik. Dodal je, da je M. R. za nekaj mesecev naivno pristala na to, da formalno prevzame vodenje dveh podjetij iz mreže družb Venice investment. Za Gaiatta naj bi opravljala računovodske storitve, kar je njena osnovna dejavnost.

Podružnico angleškega podjetja Venice Investment so najprej ustanovili v Kopru (sedež je imelo, kot še eno drugo Gaiattovo podjetje na Ogrlici v Ferrarski ulici v Kopru). Podružnice so ustanovili tudi na Hrvaškem, pri čemer naj bi imela po poročanju hrvaških medijev pomembno vlogo tudi M. R. Na policijski upravi v Pulju so dobili tudi več prijav oškodovancev. Knjigovodkinja, ki je v hrvaški Istri za Gaiatta oziroma več njegovih družb (kot prokuristka je bila v njih Koprčanka) sprva opravljala knjigovodske storitve, je prijavila policistom tudi izsiljevanje in grožnje s smrtjo.

Šest prijav opeharjenih tudi na PU Koper

Med oškodovanimi so se znašli predvsem italijanski vlagatelji. S primerom so se ukvarjali tudi koprski kriminalisti. Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave, je potrdila, da so kriminalisti lani in predlani od ljubljanskega tožilstva dobili prošnjo za mednarodno pravno pomoč, ki jo je poslalo italijansko tožilstvo glede poslovanja družbe Venice Investment in omenjenega italijanskega poslovneža.

Sredi lanskega leta pa so glede poslovanja družbe Venice Investment dobili prijave šestih oškodovanih, poleg petih tujcev je prijavo dal tudi slovenski državljan. “Prijave smo odstopili koprskemu državnemu tožilstvu,” je pojasnila Anita Leskovec. Na tožilstvu so ocenili, da je zaradi mednarodne razsežnosti smiselno, da se vodi postopek pred pristojnimi organi v Italiji, kamor bodo odstopili zbrano dokumentacijo.


Najbolj brano