“Medvedka je sina dvakrat napadla”

Med tekom ob domači vasi je 30-letnik v ponedeljek zvečer naletel na medvedko. Po prvem napadu in aktivni obrambi 30-letnika se je za hip umaknila, nato pa pritekla nazaj in ga znova napadla. Napadenega domačina so oskrbeli v ljubljanskem kliničnem centru, o usodi medvedke pa očitno ne bo nihče odločil nič.

Ob gibanju v naravi naj bodo ljudje glasni, da se medvedka 
pravočasno umakne, posebej previdni pa naj bodo zvečer, ko so 
medvedje bolj aktivni, svetuje Peter Krma z Zavoda za gozdove 
Postojna. Foto: Zdenek Machacek
Ob gibanju v naravi naj bodo ljudje glasni, da se medvedka pravočasno umakne, posebej previdni pa naj bodo zvečer, ko so medvedje bolj aktivni, svetuje Peter Krma z Zavoda za gozdove Postojna. Foto: Zdenek Machacek

ŠILENTABOR > Kot v filmu se je v ponedeljek četrt pred osmo uro zvečer med Šilentabrom in Zagorjem na Pivškem dogajala prava drama. 30-letni domačin iz Šilentabra se je tako kot neštetokrat doslej odpravil na večerni tek po gozdnih poteh in lovskih stezah, ki jih kot ljubitelj narave in nekdanji lovec dobro pozna. En kilometer od Šilentabra in približno ravno toliko nad Zagorjem pa je med tekom po lovski stezi naletel na velikega medveda.

“Očitno je pritekel naravnost prednjo in medvedka ga je napadla,” pripoveduje oče napadenega domačina, sicer sam lovski čuvaj v tem lovskem revirju. “On se je branil, potem sta se nekaj trenutkov ruvala, cenjala, bi rekli po domače, in v tem ruvanju jo je tudi uspel udariti. Po udarcu se je medvedka umaknila nekaj korakov stran, pa se nato obrnila in ga spet napadla. In on se je spet branil,” nam je po pripovedovanju sina dogodek včeraj opisal njegov oče. Po njegovem je medvedka naposled vendarle ocenila, da človek ni več nevaren njenim mladičem, in preprosto odnehala ter odhlačala stran.

Peter Krma

Zavod za gozdove, enota Postojna

“Na našem koncu se takega dogodka ne spomnim, pred nekaj leti se je zgodil v Trnovskem gozdu. Nekaj več je lažnih napadov, ko se medved zapodi proti človeku, da bi ga preplašil, nato pa se ustavi.”

Napadeni domačin je poklical svojo partnerko, ji opisal, kaj se je zgodilo, in se umaknil približno 300 metrov iz gozda na pot, po kateri je prišla ponj s terenskim vozilom. Pripeljala ga je v bližino vasi, kamor so ponj prišli reševalci. V gozdu je bil sam, napada ni videl nihče drug.

Mladičev ni videl

“Jaz sem bil tam v desetih minutah, s policistom sva šla na kraj napada, reševalci in policisti so bili zelo hitri,” je povedal njegov oče. Na vprašanje ali je njegov sin videl medvedje mladiče, ki naj bi jih medvedka branila, je odgovoril, da ne. “Po tem, da je že odnehala in nato spet napadla, lahko z gotovostjo sklepamo, da je šlo za medvedko. In tudi mladiči so morali biti v bližini, vendar je tam vse tako gosto, da jih ni mogel videti,” je pojasnil.

Napadeni 30-letnik ima več ran po glavi, vratu in rokah, v ruvanju si je zlomil zapestje, drugih hujših poškodb pa nima. V noči na torek so ga operirali, mu očistili in zašili rane, zdaj pa je ostal v Ljubljani na opazovanju. Po njegovem opisu, ki nam ga je prenesel oče, naj bi mu medvedka vse rane zadala s šapami in ne z ugrizi.

Da gre za medvedko, sklepa tudi Peter Krma iz postojnske enote zavoda za gozdove. Pojasnil je, da so se mladi medvedki skotili pozimi, da so zdaj stari približno pol leta, precej radovedni in razigrani, medvedke pa zaradi tega precej preplašene. “V zadnjih letih se pri nas zgodi en tak napad na leto, kvečjemu dva. Na našem koncu se takega dogodka ne spomnim, pred nekaj leti se je zgodil v Trnovskem gozdu. Nekaj več je lažnih napadov, ko se medved zapodi proti človeku, da bi ga preplašil, nato pa se ustavi,” je povedal Krma.

“Znamo živeti z medvedom”

In kako bo stroka ukrepala v tem primeru? Intervencijska skupina za divje zveri zaradi birokratskih nedorečenosti trenutno ne deluje, zato bi morali odločitev o tej medvedki sprejeti na ministrstvu za okolje in prostor. Glede na to, da je intervencijska skupina ob takih dogodkih reagirala v nekaj urah, od napada pa je preteklo že več kot 24 ur, lahko sklepamo, da o medvedki ne bo nihče odločil ničesar.

Previdno, medvedka je razdražena!

“Absolutno pa morajo biti ljudje na tem območju zdaj previdni, ker je lahko medvedka še vedno v bližini in je lahko še vedno razdražena. Ob gibanju v naravi naj bodo ljudje glasni, da se medvedka pravočasno umakne, posebej previdni pa naj bodo zvečer, ko so medvedje bolj aktivni,” svetuje Krma.

“Mi živimo z medvedom in znamo živeti z njim. Sin pozna naravo, bil je tudi lovec, zna se obnašati v naravi, v njej veliko kolesari in teče. In kaj takega je nemogoče predvideti. Ampak težava ni v tej medvedki. Težava je v številu medvedov pri nas, ki jih je najmanj polovico preveč in vedno bolj pritiskajo proti naseljem. Po drugi strani ljudje vedno več hodimo v naravo in ta enačba se težko izide. Ni se izšla zdaj in ne bo se izšla še verjetno večkrat,” nam je včeraj povedal oče napadenega domačina iz Šilentabra.


Najbolj brano