Hotel Koper je naposled pristal v rokah Aleša Piščanca

Koprski podjetnik Aleš Piščanc je novi lastnik Hotela Koper, za katerega je odštel 3,2 milijona evrov. Hotel s 65 sobami so včeraj po primopredaji zaprli, saj ga bodo temeljito prenovili, tako da bo iz trizvezdničnega napredoval v štirizvezdničnega. Prve goste bo sprejel maja prihodnje leto, ko bo dobil tudi novo ime.

Koprski podjetnik Aleš Piščanc, ki v pritličju Hotela Koper že nekaj 
let vodi restavracijo Capra, je kupil celoten objekt.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprski podjetnik Aleš Piščanc, ki v pritličju Hotela Koper že nekaj let vodi restavracijo Capra, je kupil celoten objekt.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “S poslom sem seveda zadovoljen, a to je šele začetek,” je realen Aleš Piščanc, ki s partnerko že dolga leta vodi restavracijo Capra v pritličju hotela. Novega poslovno-turističnega izziva se je lotil tudi v Ospu, kjer ureja butični penzion, ki ga namerava odpreti konec novembra.

Zaradi slabega slovesa kmalu novo ime hotela

Piščanc napoveduje, da bodo v Kopru hotelsko ponudbo tudi vsebinsko nadgradili, notranjost pa bo dobila mediteranski pridih. Ker so naredili študijo o hotelu, se bodo pri prenovi opirali na nekatere smernice in se pri določenih detajlih vrnili tudi v preteklost. Predvideva, da bodo morali za dober mesec ali kaj dlje zapreti tudi restavracijo, ker morajo obnoviti dotrajane inštalacije. Hotel bo v prihodnje dobil novo ime, ki ga še niso izbrali, zdajšnjega pa po mnenju Piščanca spremlja slab sloves.

Saga o Hotelu Koper

Koprska občina je bila v mandatu prejšnjega župana Borisa Popoviča pripravljena za hotel plačati 2,7 milijona evrov. Aleš Piščanc je že takrat ponudil 3,1 milijona evrov, zdaj pa so posel sklenili za 3,2 milijona evrov. Občina je po neuspelem poslu z družbama DZS in Terme Čatež leta 2016 dobila vrnjen predujem (270.000 evrov) za nakup. Ker pa se ni hotela sprijazniti, da si je lastnik premislil, je po sodni poti uveljavljala predkupno pravico in z začasno odredbo želela preprečiti, da bi prodajalec medtem hotel prodal komu drugemu.

Novi lastnik hotela ne skriva želje, da bi s prenovljeno ponudbo in kategorijo štirih zvezdic pritegnili goste z višjim standardom. “Upamo, da bomo z našo zgodbo opogumili še kakšnega investitorja, saj je v mestu za razvoj turizma en hotel zagotovo premalo,” meni. “Gre za velik finančni pritisk. Večinoma smo najeli posojilo, zato bomo morali poslovne načrte uresničiti, saj bodo banke terjale svoje,” se zaveda.

Nov začetek šele s poravnavo

Spomnimo, da je bil Piščanctudi v preteklosti najresnejši kupec za hotel, a mu je načrte prekrižal nekdanji župan Boris Popovič, ki je ocenil, da mora občina izkoristiti to priložnost. “V objektu bi izvajali izobraževanja in predvsem praktični pouk vsebin s področja turizma in gostinstva, v povezavi s srednjimi in visokimi šolami, ki izvajajo tovrstne študije,” so v občini takrat utemeljevali nujnost nakupa hotela.

Aleš Piščanc

novi lastnik Hotela Koper

“Upamo, da bomo z našo zgodbo opogumili še kakšnega investitorja, saj je v mestu za razvoj turizma en hotel zagotovo premalo.”

Zgodba se je nato povsem zapletla in na koncu pristala na sodišču. Šele s prihodom Popovičevega naslednika Aleša Bržana so se zadeve zasukale v drugo smer. Koprski občinski svet je tako marca podprl pogojno poravnavo med občino ter Termami Čatež in DZS. Občina je nato umaknila pritožbo in se obvezala, da v treh letih ne bo uveljavljala predkupne pravice za hotel. V zameno sta se prej omenjeni družbi, ki ju obvladuje Bojan Petan, odpovedali pravdnim stroškom in odškodninskim zahtevkom.

Petan pravi, da so z včerajšnjo primopredajo hotela novemu lastniku sklenili dolgoletni postopek prodaje. “Hotel smo prodali najboljšemu ponudniku, zato smo s poslom zelo zadovoljni,” še dodaja. Primopredaje se je sicer udeležil Sandi Bonaca, vodja Aquaparka Žusterna in do pred kratkim tudi Hotela Koper. “Kupcu želim uspešno delo,” je bil kratek in jedrnat.

3,2

milijona evrov je za Hotel Koper odštel Aleš Piščanc

2,7

milijona evrov je bila pred leti zanj pripravljena plačati koprska občina


Najbolj brano