Netopirji, skrivnostna nočna bitja

V Moskvi so se pojavili netopirji v nepričakovano velikem številu. Bi se jih morali bati kot vampirjev? Na takšen članek sem naletel v medijih. Morda je kdo opazil netopirje tudi pri nas in nekateri želijo o njih več informacij.

 Foto: arhiv Parka Škocjanske jame
Foto: arhiv Parka Škocjanske jame

Netopírji (znanstveno Chiroptera) so red sesalcev. So edini sesalci z letalno mreno, ki jim omogoča pravo letenje. Preostali sesalci so zmožni kvečjemu jadranja po zraku (na primer mrenarji).

Krila netopirjev, pravilneje gre za tako imenovane prhuti, so iz kožne mrene, ki se razpenja med dolgimi, tankimi prstki. Razpon prhuti sega od 15 centimetrov (kittijev pritlikavi netopir) do več kot 1,5 metra (leteče lisice). Večina vrst se pri nočnem lovu zanaša na eholokacijo. Orjaški netopirji niso zmožni eholokacije; njihov gobec je podoben pasjemu.

Večinoma so to nočna bitja in so vsejedi. Nekateri sesajo kri večjih živali, vendar se večina hrani z žuželkami, na primer z veščami. Živijo v jamah, krošnjah in podobno. Nekateri znajo loviti ribe. So zelo inteligentne živali.

Netopirjem se v času zimske otrplosti telesna temperatura spusti na deset stopinj Celzija. Upade jim tudi število srčnih utripov - z 88 na le 25 do 45 udarcev na minuto. Vdihnejo pa le vsakih šest do devet minut.

Netopirji so po številu vrst največji red sesalcev na slovenskem ozemlju. Po do zdaj zbranih podatkih pri nas živi 30 vrst, ki jih uvrščamo v dve družini: podkovnjaki (Rhinolophidae) in gladkonosi netopirji (Vespertilionidae).

Nekoč, ko netopirji še niso bili še tako raziskani in so ljudje zelo malo vedeli o njih, so jih v knjigah opisovali kot čudne živali, pol tič pol miš. Za preprostega nepoučenega človeka je bila ves čas to skrivnostna, grozna, skoraj pošastna prikazen. “Ves njegov izgled ga dela groznega,” navaja tudi Fran Erjavec v svoji znameniti knjigi Domače in tuje živali v podobah, ki je izšla leta 1888.

Če netopirji pomotoma zaidejo v naša bivališča, se jih mnogi ljudje ustrašijo. Nekateri se celo počutijo, kot da so se znašli v kakšni grozljivki. Ob tem si zastavljajo različna vprašanja. Najpogosteje jih zanima, ali so netopirji lahko nevarni, ali grizejo in pijejo človeško kri. Takšna vprašanja se pogosto znajdejo tudi na družbenih omrežjih.

Za takšne trditve in prepričanja ljudi obstaja možna razlaga. So slabo informirani, veliko mitov o netopirjih pa je še vedno živo zasidranih med ljudmi. Toda ni razloga za skrb, netopirji se ne bodo povampirili.

Če ste odkrili netopirja, ni razloga za preplah. Bolje je sicer, da netopirjev ne prijemate ali jih kam spravljate, opozarjajo zoologi. Netopirji vas sami od sebe ne bodo napadli. Če jim boste poskušali na silo pomagati, pa lahko škoduje tako sebi kot tem živalim.

Netopirji so zelo krhki, hitro se lahko poškodujejo.

Strokovnjaki zato priporočajo, da jih ne prijemate z golimi rokami, ampak na primer s krpo ali rokavicami. Netopirja odnesite k strokovnjakom.

Slovenija pa ima specializirano društvo, kjer sprejemajo netopirje, ki so se iz tega ali onega razloga zbudili predčasno ali se poškodovali.

Za izvajalce dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije so pomembni kot moteče živali, saj njihova prisotnost med ljudmi povzroča nelagodje in strah. S svojimi iztrebki lahko tudi onesnažujejo različne objekte, kjer se zadržujejo in gnezdijo. Lahko prenašajo nekatere kužne bolezni, nevarne tudi za človeka (steklina).

V teh vročih poletnih dneh je zvečer in ponoči v zraku veliko različnih žuželk, s katerimi se netopirji hranijo. Zato jih pogosteje videvamo in srečujemo, včasih se jih nekateri tudi ustrašijo.


Najbolj brano