Zmagovalka Masterchefa 2025 razkrila, kako težko ji je bilo, ko se je preselila v Slovenijo

Zanimivosti
, posodobljeno:

V karieri je sodelovala že z okoli 500 restavracijami po svetu, navdihujeta jo domačnost češke in pestrost slovenske kuhinje. Po osvojenem šovu ambiciozna zmagovalka že napoveduje nove projekte.

Sodniki so tekom sezone dejali, da se z Mišo pogovarjajo kot s 
kolegico, ne tekmovalko.
Sodniki so tekom sezone dejali, da se z Mišo pogovarjajo kot s kolegico, ne tekmovalko. POP TV/LIPAR DESIGN PHOTOGRAPHY

LJUBLJANA > Kuhanje, kot ga v najbolj vroči televizijski kuhinji še nismo videli. Z neverjetno napornimi desetimi hodi in zahtevno sodniško trojico je bilo treba opraviti na poti do steklene trofeje in želenega naziva. Če se je v zadnjih dneh zdelo, da je popolnoma jasno, kdo bo domov odnesel zmago, je bitka na koncu bila precej bolj izenačena in manj predvidljiva. Veliki finalistki Miša Koplova in Barbara Poljanec sta med kuhanjem desethodnega menija za svoje jedi nabrali kar enajst desetic. Skupni seštevek točk, kar 90 od možnih 100, je naziv MasterChef Slovenija 2025, pokal in denarno nagrado v višini 50.000 evrov prinesel Miši, kot ji ljubkovalno pravijo prijatelji, v resnici pa je to Michaela Koplova, 30-letna menedžerka v gostinstvu in turizmu iz Domžal.

Pustila službo, da bi sodelovala v šovu

Da je lahko sodelovala v šovu, je pustila službo. “Sem oseba, ki pogosto uživa v dejavnostih, kjer lahko izrazim svojo domišljijo, inovativnost in unikatne ideje. Rada eksperimentiram z različnimi idejami in izražam svoje misli na originalen način. Navdihujejo me različni umetniški ali kulturni vplivi. Uživam v iskanju novih rešitev ali pristopov k stvarem,” pravi o sebi. Osredotočena, ambiciozna perfekcionistka, celo tako zelo, da se je njena tekmovalnost mnogih gledalcem zdela antipatična, a njenim kvalitetam ne gre oporekati.

Miša Koplova

zmagovalka Masterchefa 2025

“Bilo je težko, iskreno. Občutek, da ne pripadaš, te zaznamuje. Jezik, okolje, ljudje ... Vse je bilo novo in precej tuje. Ampak sčasoma sem začela graditi svoj notranji svet, zato sem danes zelo pozorna na ljudi, ki so morda tiho, a veliko nosijo v sebi.”

“Ena najbolj žalostnih stvari pri meni je morda to, da se pogosto ne zavedam, kako kratko in dragoceno je življenje, dokler ni prepozno. Ljudje se pogosto zapletejo v vsakdanje skrbi, materialne cilje ali pričakovanja drugih, zaradi česar lahko spregledajo pomembne vidike življenja, kot so odnosi, osebna sreča in notranji mir. To se dogaja tudi meni,” je iskrena zmagovalka, odlična komunikatorka. Tekom sezone se je poklonila tudi svojim češkim koreninam in skuhala gobovo juho po receptu svoje babice. “Babica je bila nežna, a izjemno močna ženska, ki je iz skoraj ničesar ustvarila dom. Vse, kar je počela, je počela s srcem. Od nje sem dobila to željo po dajanju ne le hrane, ampak topline. Njene jedi niso bile le okusne, bile so zavetje. In ta občutek zdaj nosim naprej: da hrana ni le stvar okusa, ampak pripadnosti,” je po zmagi povedala za Svet24.

Prvi kuharski podvigi z očimom

Všeč ji je domačnost češke kulinarike, malo blišča in veliko duše. Rodila se je v Brnu. Ko se je njena mama zaljubila, se je najprej sama preselila v Slovenijo, za njo je prišla še Miša, prve kuharske podvige pa je zakuhala z očimom, s katerim, pravi, ni imela perfektnega odnosa, a ju je povezalo prav kuhanje. Sodelovala je že s približno 500 restavracijami po svetu. Veliko potovanj in selitev je že za njo. O selitvi v Slovenijo pa: “Bilo je težko, iskreno. Občutek, da ne pripadaš, te zaznamuje. Jezik, okolje, ljudje ... Vse je bilo novo in precej tuje. Ampak sčasoma sem začela graditi svoj notranji svet, zato sem danes zelo pozorna na ljudi, ki so morda tiho, a veliko nosijo v sebi.”

Miša Koplova

zmagovalka Masterchefa 2025

“Sodniki so vsak na svoj način v meni prebudili druge plasti - od tehnične natančnosti do samozavesti. Najbolj dragoceno pa je, da so videli mene - ne le jedi, ampak pot, ki sem jo prehodila.”

Prišla je po zmago, da bi pokazala, da je za dobro obratovanje restavracij treba razumeti obe plati, tudi poslovno. Na tekmovanje se je temeljito pripravljala, tako se je denimo lotila tudi zahtevnega croquemboucha, trenirala je celo poletje. Navdihuje jo tudi slovenska hrana, zato je svoj finalni meni zastavila kot “fine dining” potovanje po Sloveniji. Tekmovanje jo je naučilo, da je strah nekaj, kar je treba objeti, ne premagati.

“Sodniki so vsak na svoj način v meni prebudili druge plasti - od tehnične natančnosti do samozavesti. Najbolj dragoceno pa je, da so videli mene - ne le jedi, ampak pot, ki sem jo prehodila,” dodaja. Pri snovanju jedi črpa iz spominov, lepoto išče in vidi v majhnih stvareh. Razkrila je tudi, kaj načrtuje po zmagi. “Rada bi delala z ljudmi, ki imajo srce in dobro zgodbo. Prvi projekt se že začenja, in sicer odpiramo luksuzne apartmaje na Pokljuki,” napoveduje Miša, ki bo to poletje poskušala najti čas za iskanje miru v gozdu. “Ampak najprej posel,” sklene.

Kadar kuha, se svet zanjo ustavi in se, kot pravi, znajde v 
posebnem mehurčku.
Kadar kuha, se svet zanjo ustavi in se, kot pravi, znajde v posebnem mehurčku.POP TV/LIPAR DESIGN PHOTOGRAPHY