Z mehčalcem lahko očistite televizor in zmehčate čopiče za barvanje

Le kaj je lepšega kot pa sveže oprano perilo, ki prijetno diši po svežem zraku in v vonju izbranega mehčalca. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj uporabnih trikov, kako lahko mehčalec vsestransko uporabite. Denimo za to, da parketu povrnete sijaj in osvežite sedežno garnituro ali pa očistite televizor.

Mehčalec lahko uporabljamo še za marsikaj drugega kot le za 
mehčanje in odišavljanje  perila.  Foto: Profimedia
Mehčalec lahko uporabljamo še za marsikaj drugega kot le za mehčanje in odišavljanje perila.  Foto: Profimedia

Res je, da številni svarijo pred škodljivostjo mehčalcev, a roko na srce, pogosto jih uporabljamo in nekateri si težko predstavljajo pranje brez njih. Seveda pa je pri uporabi treba upoštevati natanko predpisana navodila, ki so navedena na embalaži. Čeprav je prvotni namen tega sredstva mehčanje in obenem odišavljanje tekstila, vam v nadaljevanju razkrivamo nekaj preprostih trikov, kako ga lahko uporabite še drugače in vam bo prišlo zelo prav.

Odpravite statično elektriko

Se tudi v vašem domu povsod hitro nabere prah oziroma je znova viden že kmalu po čiščenju stanovanja? Se pojavlja tudi statična elektrika? Preizkusite naslednje. V razpršilki pripravite mešanico mehčalca in vode v razmerju 1:3, dobro premešajte, popršite po policah in omarah ter jih obrišite. Mehčalec bo preprečil pojav statične elektrike, ki privlači prah, ter pohištvo in ves prostor prijetno odišavil. Mešanico lahko uporabite tudi za čiščenje televizorja.

Mehčalec za perilo je uporaben tudi pri odpravljanju statične elektrike. Za čiščenje plastičnih oken zmešajte mehčalec in vodo v razmerju 1:1.

Osvežite prostor, preproge in kavč

Če ne marate osvežilcev zraka, ki se vključijo v električno omrežje, lahko osvežilec zraka naredite sami, in sicer tako, da v razpršilki zmešate nekaj izbranega mehčalca in vode ter mešanico popršite po preprogi, sedežni garnituri, zavesah in oblazinjenem pohištvu. Mešanici lahko dodate tudi nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Tkanine se bodo hitro navzele prijetnega vonja in z njim odišavile prostor. Na podoben način lahko odišavite tudi notranjost avtomobila.

Zmehčajte čopiče za barvanje

Pomlad je čas za kar nekaj hišnih opravil, med katera nedvomno spada pleskanje stanovanja. Vemo, da pleskarski čopiči, če jih ne operemo takoj po uporabi, postanejo trdi in pogosto tudi neprimerni za nadaljnjo uporabo. A to težavo lahko odpravite tako, da v vodo, v kateri namakate čopiče, zlijete nekaj mehčalca. Barva se bo tako hitreje odlepila od ščetin in po čiščenju bodo spet gladke in mehke.

Parket in laminat

Povrnite sijaj talnim oblogam: v vodo vmešajte nekaj mehčalca za perilo, v mešanico namočite krpo za pomivanje tal in z njo kot običajno očistite tla.

Z mehčalcem za perilo rešite marsikatero zagato

Avtomobilski sedeži : Madeže na avtomobilskih sedežih očistite z mešanico vode in mehčalca v razmerju 1:1. Mešanico dobro vtrite v madež, podrgnite in na koncu obrišite še z vlažno čisto krpo.

Zataknjene zadrge: Kovinsko ali plastično zadrgo, ki se je zataknila ali se težko odpira in zapira, natrite nekaj kapljicami mehčalca. Tako bo znova delovala povsem normalno. Uporabite lahko tudi WD-40.

Odstranjevanje tapet: Pripravite mešanico iz ene enote mehčalca in štirih enot mlačne vode. Gobo pomočite v mešanico, jo nežno ožemite ter čistilo nanesite na tapeto. Počakajte pol ure in nato tapete previdno odlepite.


Najbolj brano