Vlaga je v domovih pogost spremljevalec jeseni

Vlažni jesenski dnevi pogosto v naše domove prinesejo več vlage, kot bi bilo primerno. To vpliva v prvi vrsti na naše počutje, prostori se zdijo hladnejši, začne se pojavljati plesen.

  Najpogostejši vzrok za nastanek plesni je slaba izolacija. Foto: Profimedia
Najpogostejši vzrok za nastanek plesni je slaba izolacija. Foto: Profimedia

Čeprav je za optimalno bivanje primerna vlažnost prostorov še kako pomembna, pa lahko previsok odstotek vlage še kako zmanjša kakovost našega življenja. Previsok odstotek vlage pogosto in zelo hitro vodi do pojava plesni. Ta je lahko posledica napak pri gradnji, uporabe prostorov, denimo kuhinje, v kateri se zaradi kuhe dviguje para, kopalnice in spalnice, kletnih prostorov … Vzrok so lahko tudi prenizke temperature v prostoru ali nezadostno prezračevanje.

Vlaga v spalnici

Zrak v spalnici je še kako pomemben, saj je od njega odvisna kakovost našega spanja in delovanja čez dan. Pri sanaciji vlažnih sten v spalnici je treba rešitve tehtno premisliti, še prej pa odkriti, zakaj so stene v spalnici sploh vlažne oziroma zakaj se na njih nabira plesen. Mogočih vzrokov je lahko več, a najpogosteje se izkaže, da je kriva slaba fasadna izolacija, zaradi česar se v spalnici v zimskem času nabira kondenz. Da bi odstotek slednjega zmanjšali, spalnico tudi čez dan ogrevajte in jo ohladite šele tik pred spanjem.

Tudi napačna izbira ogrevanja je lahko vzrok za vlago. Vlažnih prostorov ni primerno ogrevati s prenosno plinsko pečico, saj plin pri izgorevanju oddaja precej vlage.

Črna zidna plesen

Če se vlaga pojavlja v višjih nadstropjih, denimo v jedilnem kotu ali dnevni sobi in se kaže kot črna zidna plesen, ponovno govorimo o slabi izolaciji zunanjih sten, zaradi česar nastaja toplotni most. Ti pojavi so precej pogosti pri starejših gradnjah, sploh v blokih oziroma tam, kjer je v nadstropju višje balkon ali betonski napušč, ki ni na spodnjem delu toplotno izoliran. Do tega pojava pride, ker po plošči zgornjega nadstropja prodira hlad v prostor, stik med zidom zunanje stene in stropom pa je hladnejši, zato se tam začne kondenzirati vlaga. Težavo lahko odpravite tako, da uredite izolacijo zgornje plošče ali notranje, da uporabite stiropor in s temi kosi obložite rob stropa v prostoru. Obloga bo zaščitila strop pred podhlajevanjem in nabiranjem kondenza ter pred nastankom plesti.

Večjo težavo predstavljata vlaga in plesen v kletnih prostorih

V kletnih prostorih se plesen pojavi predvsem zaradi slabega prezračevanja in pomanjkljive ali slabe hidroizolacije ali slabe toplotne neizoliranosti objekta. Najboljša rešitev pri pojavu te nadloge je trajna sanacija. Treba je izkopati jarek okrog hiše, vse do temeljev, najbolje poleti, da se zidovi dobro presušijo. Nato morate izvesti novo hidroizolacijo, ki jo naredite skupaj s toplotno izolacijo. Pri vsem tem ne pozabite na drenažo, ki je v tem primeru nujno potrebna. Obstaja sicer cenejša različica, a bo težavo rešila le za nekaj časa. To je notranja izolacija zidov. Najprej zatrite nastalo plesen z biocidnimi sredstvi, nato stene prebelite z barvo za vlažne prostore, šele ko je barva suha, pa na stene namestite izolacijske plošče za vlažne prostore. Pri tem ne pozabite na redno zračenje, to ne pomeni, da imate okna odrta na kip, ampak da prostor nekajkrat na dan temeljito prezračite s popolnim odpiranjem oken ne glede na zunanjo temperaturo.

Če se vlaga nabira v spalnici, je vzrok najpogosteje v slabi fasadni izolaciji. Spalne prostore redno ogrevajte, pred spanjem pa jih z odpiranjem oken na stežaj dobro prezračite.


Najbolj brano