Večina se jih odloči za bencinski motor

Tucson je po nekaj letih doživel vmesno prenovo, ki mu prinaša še največ sprememb v delu potniške kabine. Tudi v prihodnje bo brez težav ostal najbolje prodajani Hyundai.

Nekje na pol poti do nove generacije je tuscon doživel rahlo 
prenovo. Foto: Peter Pirkovič
Nekje na pol poti do nove generacije je tuscon doživel rahlo prenovo. Foto: Peter Pirkovič

Tucson je letos, če upoštevamo še njegovega predhodnika ix35, star natanko 20 let. V tem obdobju so jih prodali skupno kar 13.812, od tega največ v tretji generaciji med leti 2015 in 2021. Zabeležili so kar 6188 prodanih primerkov. Večina teh je bila opremljenih z dizelskim motorjem, ki je bil med kupci ves čas najbolj priljubljena izbira. A že v zadnji, četrti generaciji so se navade kupcev precej spremenile. Delež bencinskih motorjev se je postopoma višal, priljubljenost dizlov pa je strmo padala. Jasno, delno tudi zaradi cenovne politike, saj je bil dizelski tucson dražji. Po napovedih odgovornih bodo dizli pri prenovljenem modelu v prihodnje predstavljali le pet odstotkov prodaje, še bolj zanimiv pa je podatek, da tudi hibridno gnane izvedbe kupcev ne prepričajo povsem. Priključnih hibridov bo toliko kot dizlov, delež klasičnih hibridov pa bo zrasel tja do 20 odstotkov.

Prenovljena potniška kabina

Prenova je najbolj prodajanemu Hyundaiju prinesla nekaj minimalističnih sprememb na zunanjosti. Opazni so večji LED žarometi, rahlo spremenjen je vzorec LED dnevnih luči, obenem pa sta oblikovno drugačna tudi sprednji in zadnji odbijač, prenovljena je ponudba platišč, kupci pa bodo lahko izbirali še med petimi novimi barvami zunanjosti. Eno od teh lahko občudujete na fotografijah.

Nekoliko bolj korenito je prenovljena tudi potniška kabina, kjer so se Hyundaijevi mojstri nekoliko zgledovali po elektro družini Ioniq. Tucson je tako deležen novega volana in podolgovatega ukrivljenega enotnega zaslona, ki je razdeljen na dva 12,3-palčna prikazovalnika, reže klimatske naprave so tanjše, prestavna ročica je zdaj ob volanu, na širokemu osrednjemu grebenu med sedeži pa je med drugim urejeno mesto za brezžično polnjenje pametnih telefonov. Občutek za volanom je prijetnejši tudi zaradi novih materialov na sedežih. Tucson se zdaj ponaša z izboljšanim sistemom za projekcijo podatkov na sprednjo šipo, sisteme zmore posodabljati na daljavo, uporabnik pa ima po novem možnost, da avto lahko odklepa in zaklepa s pomočjo digitalnega ključa (trenutno le s telefoni Samsung, Apple in Google Pixel). Ta funkcija je povezana s sistemom bluelink, ki omogoča priročno souporabo avtomobila z do 15 ključi, vsak s prilagodljivimi omejitvami, vključujoč zaklepanje/odklepanje, vožnjo in parkiranje. Kot povedo pri Hyundaiju, aplikacijo bluelink ob nakupu aktivirajo skoraj vsi kupci, aktivno pa jih dnevno uporablja le polovica.

Motorizacija ostaja bolj ali manj enaka

Na voljo sta dizelska 1,6-litrska CRDi motorja s 85 in 100 kW moči, kot že omenjeno pa bo največ zanimanja za 1,6-litrski T-GDi motor s 118 kilovati (na voljo tudi z 48-voltno elektrifikacijo), ki ga je možno kombinirati s štirikolesnim pogonom. Ponudbo sestavljata še hibridni in priključno hibridni pogon s 158 in 185 kW moči, ki sta prav tako povezana s pogonom na vsa štiri kolesa. Po novem je različico PHEV možno kombinirati tudi z dvokolesnim pogonom, ki je cenejša za dva tisočaka. Hyundai tucson je v primerjavi s predhodnikom za dva tisoč evrov dražji, a ima zato tudi več serijske opreme. Redna cena se začne pri 30 tisočakih, ki jo trgovec pospremi s primernim popustom, medtem ko doplačilo za N-Line izvedbo znaša 1900 oziroma 2850 evrov.


Najbolj brano