V Karakalove terme v Rimu se je vrnila voda

V Karakalovih termah, eni od najbolj znanih rimskih znamenitosti, so v minulem tednu odkrili bazen, poimenovan Lo Specchio (Ogledalo). Nastal je preplet starega in novega, v bazenu kot v zrcalu odsevajo ostanki enega največjih antičnih kopaliških kompleksov.

Karakalove terme so bile drugo največje mestno kopališče ali 
terme v Rimu. Foto: Unsplash.com
Karakalove terme so bile drugo največje mestno kopališče ali terme v Rimu. Foto: Unsplash.com

RIM > Bazen po pisanju francoske tiskovne agencije AFP meri v dolžino 42 in v širino 32 metrov. Po besedah uradnikov niso poskušali poustvariti enega od številnih bazenov v termah, temveč obuditi duh tega kraja.

“Vrnitev vode ni le čudež sam po sebi, veselje za oči in duha. Je tudi konkreten simbol ponovne povezave z antičnim svetom,” je povedala posebna nadzornica za kulturo v Rimu Daniela Porro.

Sodobna arhitektura je po njenih besedah “usklajena z antično arhitekturo in utrjuje vlogo Karakalovih term kot središča za promocijo kulture in umetnosti”.

Vodni curki in reflektorji, nameščeni na dnu bazena, ustvarjajo igro vode in svetlobe, ki spominja na paro starodavnih kopališč.

Nad bazen je mogoče postaviti oder za gledališke in plesne predstave ali koncerte, še piše AFP.

Karakalove terme so bile drugo največje mestno kopališče ali terme v Rimu. Verjetno so bile zgrajene med letoma 212 (ali 211) in 216/217, v času vladavine cesarja Septimija Severa in Karakale. Delovale so do leta 530, nato so začele propadati. Vendar pa so služile kot navdih za številne druge pomembne stavbe, vključno z Dioklecijanovimi termami in Maksencijevo baziliko.


Najbolj brano