V Grčiji z droni in aplikacijo nad nelegalno postavljene ležalnike na plaži

Grčija, ki je lani po več letih pandemičnih omejitev s 33 milijoni turistov dosegla izjemno rast obiska, je postavljena pred nove izzive množičnega turizma. Proti nelegalno postavljenim ležalnikom in gostinskim lokalom na plažah, ki so lani spodbudili protestno “gibanje brisač”, se letos borijo z droni, satelitskimi posnetki in aplikacijo.

 Proti nelegalno postavljenim ležalnikom in gostinskim lokalom na 
plažah se letos v Grčiji borijo z droni, satelitskimi posnetki in 
aplikacijo. Foto: Unsplash.com
Proti nelegalno postavljenim ležalnikom in gostinskim lokalom na plažah se letos v Grčiji borijo z droni, satelitskimi posnetki in aplikacijo. Foto: Unsplash.com

SOLUN > V Grčiji se po plažah širi nezakonita praksa, da lokali delujejo tik ob morju in celo v njem. “Problem v Grčiji predstavljajo podjetniki, ki z dovoljenjem ali brez njega zasedejo dele obale z ležalniki, senčniki, mizami in celo s stalnimi objekti,” je dejal aktivist George Theodoridis.

Nezakonita praksa je priljubljena predvsem zaradi velikih zaslužkov. Dnevni najem dveh ležalnikov in senčnikov na grških plažah običajno stane med 20 in 40 evrov, medtem ko je na nekaterih otokih prva vrsta ob morju vredna tudi več kot 100 evrov na dan.

Potem ko so lansko poletje grški mediji poročali o več protestih domačinov oziroma pripadnikov “gibanja brisač”, kot so se poimenovale skupine protestnikov proti zasedbi plaž z ležalniki, želijo grške oblasti zdaj pomiriti strasti, saj so pripravile več ukrepov.

“Ko rečemo, da bomo na obalah naredili red, bomo to tudi storili,” je zagotovil grški finančni minister Kostis Hatzidakis.

Še pred začetkom poletne sezone so začeli plaže nadzorovati z brezpilotnimi letalniki, primerjavo satelitskih posnetkov in mobilno aplikacijo MyCoast, s katero lahko obiskovalci plaž prijavijo domnevne kršitelje. Od aprila so prejeli približno 6000 prijav.

Sprejeli so tudi nova pravila, da morajo biti senčniki in ležalniki od morja oddaljeni vsaj štiri metre, medtem ko izposoja na manjših peščenih plažah ni dovoljena.

Eden od turističnih ponudnikov, ki je želel ostati anonimen, je povedal, da so oblasti njegovo podjetje lani oglobile v višini 39.000 evrov, toda postopka plačila globe še niso dokončali. Letos tako nima obratovalnega dovoljenja, a vendarle posluje.


Najbolj brano