Tudi vrtnice potrebujejo pripravo na zimo

Kljub temu, da večina vrtnic še vedno lepo cveti in poganja popke, je čas, da jih počasi pripravimo na zimo. Tako bomo poskrbeli, da bodo poškodbe čim manjše, prihodnje leto pa nas bodo ponovno razveseljevale s svojimi cvetovi.

Veliko pomembnejše od obrezovanja je čiščenje vrtnic. Odstranimo vse odpadlo listje in popke. Foto: Unsplash.com
Veliko pomembnejše od obrezovanja je čiščenje vrtnic. Odstranimo vse odpadlo listje in popke. Foto: Unsplash.com

Zima vrtnicam praviloma ne prinaša posebnega stresa, prav tako jo ob pravilni oskrbi zelo dobro prenašajo. Težave se pojavijo le, če so pozimi velika temperaturna nihanja, pogosta zaporedna zmrzovanja in odmrzovanja, dolgotrajne odjuge in moker sneg. Daljše obdobje sončnih dni in odjuga spodbudita pretakanje sokov in brstenje vrtnic. A ko spet pritisne mraz, brsti pozebejo. Nekoliko nevarna je lahko pozimi še suša. Hladen veter in sonce lahko še dodatno izsušita poganjke, ki so brez listov, ki kljub nizkim temperaturam potrebujejo vodo. Takšni poganjki se lahko posušijo, podobno se lahko zgodi s stebli ali celo vrtnico.

Nikar ne hitimo

Za obrezovanje in zaščito vrtnic imamo čas vse do sredine novembra. Nekaj slan in nekaj juter pod ničlo vrtnicam ne bo škodilo, temveč jih bo zgolj okrepilo. Z zaščito zato nikar ne hitite, dokler se temperature čez dan ne bodo spustile pod pet stopinj Celzija, saj lahko v nasprotnem primeru povzročite rast spečih popkov, ki bodo ob resnejšem mrazu odmrli.

Pred obrezovanjem vrtnice dobro očistite listja in uvelih cvetov.

Obrezovanje

V pozni jeseni tako vrtnicam najprej odstranimo še neodprte popke, prav tako jih primerno obrežemo. Jesenska rez sicer ne služi vzgoji, temveč je priprava na zimo. Tako naredimo prostor, da jih lažje osujemo ter preprečimo lomljenje stebel zaradi snega. Poganjke jeseni skrajšamo na 20–30 centimetrov, odstranimo tudi vse poškodovane in bolne poganjke. Vzpenjavk ne krajšamo. Ker vsaka rez spodbudi rast novih popkov pod rezjo, obrezujte čim kasneje.

Čiščenje

Veliko pomembneje kot obrezovanje je čiščenje vrtnic. Pred zimo odstranimo vse odpadlo listje in potrgamo morebitne liste s skrajšanih poganjkov. Teh listov raje ne kompostirajte, saj so prezimovališča bolezni. Vrtnice po čiščenju preventivno poškropite z bakrovim pripravkom, ki jih bo zaščitil in omogočil primerno hibernacijo.

Vrtnice zaščitimo s slamo ali odpadlim listjem in travo

Potem ko ste vrtnice primerno očistili in obrezali, je čas, da jih osujete še z zemljo. Osujte jih do višine 20 centimetrov in za osuvanje nikar ne izberite hlevskega gnoja, saj se lahko prilepi na mlade poganjke in jih ožge. Raje izberite slamo, smrekove veje ali odpadlo listje s sadnega drevja. Če boste jeseni še gnojili s hlevskim gnojem, ga raje raztresite po gredicah in plitko podkopljite. Z osuvanjem pa zaščitite predvsem tisti del vrtnic, ki raste nad cepljenim delom, predel, iz katerega rastejo poganjki in ki mu pravimo vrat vrtnice. Če je zima zelo huda in dolga, lahko vrtnični poganjki tudi pozebejo, vendar iz zaščitenega koreninskega vratu spomladi poženejo novi poganjki in vrtnica se bo še v istem letu povsem obnovila. Spodnji del oziroma koreninski sistem na mraz ni občutljiv, temveč zgolj nadzemni deli. Seveda pa je povsem drugače pri vrtnicah, ki so posajene v loncih. Tem je treba zaščititi tudi ta del.


Najbolj brano