Virtualne konferenčne sobe kot korak v “metaverse”

Facebook je pred dnevi predstavil konferečno okolje Horizon Workrooms, ki prinaša novo izkušnjo sodelovanja v virtualni resničnosti. Gre za korak naprej v gradnji digitalnega sveta, kakršnega si Mark Zuckerberg z ekipo predstavlja pod pojmom metaverse.

Resnični Mark Zuckerberg in njegov avatar v virtualni konferenčni sobi Foto: Facebook
Resnični Mark Zuckerberg in njegov avatar v virtualni konferenčni sobi Foto: Facebook

Facebookovo socialno omrežje za navidezno resničnost Horizon je po novem bogatejše za konferenčno aplikacijo Workrooms, ki naj bi v prihodnje - tako predvidevajo pri Facebooku - nadomestila videokonferenčne programe, kakršen je Zoom, ki so zaradi pandemije in z njo povezanega dela od doma v zadnjih dveh letih postala del našega vsakdanjika.

A za Facebookove virtualne konferenčne sobe, ki za zdaj delujejo v brezplačni testni beta različici (kdaj bodo uporabnikom na voljo v končni verziji, še ni znano) se zdi, da bodo - vsaj v začetni fazi - prepričale predvsem navdušence nad VR tehnologijo. Da bi jo osvojila tudi preostala, v tem pogledu še nespretna populacija, pa bo potreben čas, najverjetneje leta.

Kako zadeva deluje? Namesto pogovora iz “okvirčkov” na zaslonu, kakršnih smo vajeni iz klasičnih videokonferenčnih klicev, aplikacija Workrooms omogoča srečanja v virtualni konferenčni sobi, kamor se največ 16 udeležencev lahko “teleportira” s pomočjo Oculusovih VR naočnikov Quest 2. Za konferenčno mizo se pojavijo plavajoči torzi njihovih avatarjev, ki zaradi Questovega sledenja gibanja glave in rok oponašajo mimiko udeležencev, občutek konkretne fizične prisotnosti pa povečuje tudi tehnologija prostorskega zvoka. Če se bo oglasil udeleženec, ki v virtualni sobi sedi na vaši desni, bo slišati, kot da njegov glas dejansko prihaja z vaše desne.

Facebookova virtualna konferenčna soba lahko gosti 50 udeležencev - 16 “teleportiranih” in 34 na klasični videokonferenčni povezavi. (Foto: facebook)

Na voljo so različna konferenčna orodja, od pisanja po navidezni tabli do rabe računalnikovega namizja skozi navidezni zaslon in tipkovnico pred seboj. Poleg 16 “avatarjev” se lahko v konferenčno sobo vključi še 34 udeležencev na klasični video povezavi.

Pri Facebooku pravijo, da je to majhen, a pomemben korak h gradnji digitalnega sveta, ki ga ponazarja koncept metaverse, znan iz znanstvenofantastičnega romana ameriškega pisatelja Neala Stephensona Snow Crash iz leta 1992 in iz fikcije Ready Player One. Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg si ga predstavlja kot digitalni svet, ki bo nasledil internet in kjer se bomo ljudje družili - bodisi službeno bodisi prostočasno - v virtualni resničnosti.


Najbolj brano