Testiramo: telefon xiaomi MI note in njegova 108-megapikselska kamera

Gremo mi po svoje, vsem znan slovenski mladinski film je bil posnet leta 2010, istega leta, ko je bilo v Pekingu ustanovljeno prav tako mlado, a visoko tehnološko kitajsko podjetje Xiaomi.

Nabor  petih kamer na hrbtni strani telefona Foto: Leo Caharija
Nabor petih kamer na hrbtni strani telefona Foto: Leo Caharija

Danes, po desetih letih, to mlado podjetje zaseda že četrto mesto na svetu po izdelavi pametnih telefonov. Xiaomi pa seveda niso samo telefoni, ampak zares široka paleta novodobnih tehnoloških izdelkov za dom.

Pritegnil nas je njihov paradni konj, 108-megapikselski fotoaparat, vgrajen v pametni telefon xiaomi MI note 10. Da, prav ste prebrali, ni škrat: kar 108 milijonov pikslov premore ena od petih kamer, ki so vgrajene v hrbtno stran telefona. Obstaja pa še šesta kamera, ki je namenjena selfijem in fotografira z ločljivostjo 32 milijonov pikslov.

108-megapikselski posnetek obale v Sesljanu ... (foto: Leo Caharija)

... ter označen, predvsem pa tehnično uporaben izrez Devinskega gradu. (foto: Leo Caharija)

Čeprav nas zanima predvsem fotoaparat, smo dolžni našteti nekaj ključnih podatkov tega 6,47-palčnega telefona, ki deluje na operacijskem sistemu MIUI 11. Gre za eno od različic odprtokodnega sistema android, ki je po mnenju poznavalcev bolj stabilna kot izvirni android. Njegovo testiranje nam je omogočila spletna trgovina MiShop.

Srce telefona poganja osem-jedrni procesor snapdragon 730G. Napaja ga baterija zavidljive zmogljivosti s kar 5260 miliamperov, ki se napolni s pripadajočim polnilnikom v pičlih 65 minutah.

Na hrbtni strani naš lepotec premore kar pet fotokamer. Najbolj nas je zanimalo, kaj zmore 108 megapikselska kamera. V teh zimskih dneh smo se s telefonom sprehodili po širni Vipavski dolini in ga preizkusili na nešteto načinov, saj nam je “šlo na roko” še lepo zimsko vreme.

Odlična kombinacija: 20 milijonov pik in širokokotni objektiv 11 mm (foto: Leo Caharija)

Posnetek, ki ga posname omenjena kamera, premore toliko ločljivosti, da bo navdušil marsikaterega zagovornika klasičnega digitalnega fotoaparata. Kamera je med drugim opremljena s štiri-osnim sistemom stabilizacije za zmanjševanje tresljajev med snemanjem videa. Med shranjevanjem tako velike datoteke vam kamera za kratek čas ne bo dovolila fotografiranja, kar pa je navsezadnje zanemarljivo v primerjavi z ločljivostjo posnetka, ki je 12.032 x 9.024 pikslov in je v povprečju težka med 18 in 22 megabajtov.

Še en primer: 108 megapikselski posnetek z vrha Cerja ...

... ter označen izrez , Šempeter pri Gorici, Sveta Gora, zgoraj desno Triglav.

Kot se spodobi za takšen telefon, so v “pro” načinu na voljo tudi ročne nastavitve zaklopa, zaslonke, beline, občutljivosti, ostrenja ter fotografiranja v formatu RAW. Ob največji kameri se je odlično odrezala tudi širokokotna z 20-megapikselskim tipalom, ki zajema ultra široki kot 117 stopinj, to pa je 11 mm v primerjavi s polno-slikovnim SLR aparatom.

Z modelom note 10 je Xiaomi dejansko šel po svoje. Razkošje razmerja, ki ga ponujata kamera in telefon, vas bo stalo 5,3 evra na megapixel, kar znese 579 evrov in je zelo ugodno v primerjavi z megapiksli konkurence. Sami se lahko prepričate o kakovosti posnetkov, ki sem jih naredil, te si lahko v izvirni ločljivosti ogledate ali prenesete s spletne strani www.flickr.com/photos/primorskenovice.


Najbolj brano