Testiramo: sigma FP, najmanjši digitalni fotoaparat polnega formata na svetu

Preizkusili smo sigmo FP, najmanjši digitalni fotoaparat polnega formata na svetu. Biti najmanjši v fotografiji danes napoveduje nekaj velikega in ravno takšna je sigma FP, ki jo oglašujejo kot veliko v malem.

Sigma FP - tako majhna, da nam sede v dlan. Foto: Leo Caharija
Sigma FP - tako majhna, da nam sede v dlan. Foto: Leo Caharija

Med digitalnimi fotoaparati sigma FP ni več ravno novinec. Najmanjši aparat polnega formata je odporen proti prahu in vodnemu škropljenju, zato se lahko z njim odpravite brez skrbi v letošnjo deževno jesen in zimo. Majhno, a robustno ohišje, v katerem se skriva 24,6-milijonsko tipalo, vključuje tudi velik pasivni procesorski hladilnik iz magnezija, saj je aparat-kamera primarno namenjen video snemanju.

Aparat je zasnovan tako, da se lahko uporablja z različnimi dodatki sigma, odvisno od namena snemanja. Tako je bodočim uporabnikom na voljo lepa paleta leica L objektivov, ki so jih razvili skupaj z Leico in Panasonicom leta 2018.

Mali aparat, ki vam z objektivom 45mm f/ 2,8 ter izjemnim makro bližanjem gre v žep, pa boste povečali z že omenjenimi dodatki. Nam najbolj priljubljen je bil hood - to je optično iskalo, ki ga je potrebno namestiti na LCD zaslon, kar nam omogoči profesionalni pogled na snemanje v kakršnikoli svetlobi. Z razporeditvijo ukazov z gumbi na aparatu smo si bili hitro zelo domači, vse je na dosegu prstov za takojšnje spreminjanje.

Najbolj izraziti ukazi so na vrhu aparata. Poleg vklopa je tu še stikalo, ki preklaplja med video in foto načinom snemanja. V foto načinu aparat omogoča zaporedno fotografiranje do 18 posnetkov na sekundo, medtem ko je v video načinu največji format 4K - visoka ločljivost s 30 sličicami na sekundo ali pa v polni ločljivosti 1920x1080 do 120 sličic na sekundo tudi v DNG formatu poleg MPG in MP4. Ob tem FP premore še zanimive uporabniške izkušnje, kot je cinemagraph, ki omogoča animacijo fotografije kar v aparatu, ali HDR foto ali video snemanja z ostrenjem s prepoznavanjem obraza in očesa.

Občutljivost je mogoče nastaviti od ISO 100 do 25.600, ki pa je razširljiv od 6 do 102.400. Tipalo je tipa BSI CMOS in nam tudi v slabih svetlobnih pogojih omogoča odlične rezultate. Vse skupaj napaja zelo zmogljiva baterija, ki omogoča do dve uri snemanja.

Sigma se je pripravila in tako je na voljo tudi pretvornik za lastnike canonovih EF in sigminih SA objektivov. Če so vas navdušile zgoraj naštete lastnosti, boste za telo FP-ja odšteli 1999 evrov. Mi smo ga preizkusili na večernem koncertu, v športni fotografiji in videu na brzicah Soče ter v makro in krajinski fotografiji.


Najbolj brano