Tatovi prežijo tudi na drone

Če gre vse gladko, med dopustom uživamo v lepih trenutkih, ki jih seveda vestno beležimo s telefoni, fotoaparati ali celo droni. Lahko pa se zgodi tudi kaj nepredvidenega in neprijetnega, kot je denimo kraja ali izguba katerega od teh dragocenih pripomočkov. Kako ravnati, če želimo preprečiti zlorabe oziroma sebe zaščititi pred obtožbami o kaznivih dejanjih?

Morebitno temno plat zgodovine rabljenega drona lahko preverite sami na spletni 
strani stolendrone.info.
Morebitno temno plat zgodovine rabljenega drona lahko preverite sami na spletni strani stolendrone.info. 

Kar zadeva telefone, ti že sami premorejo nastavitve, s pomočjo katerih lahko ugotovimo lokacijo ukradenega telefona oziroma onemogočimo njegovo nadaljnjo uporabo. Digitalni fotoaparati takšnih nastavitev nimajo, so pa že nekaj let na voljo spletne strani, kot sta cameratrace.com ali lenstag.com, ki vam po izginotju fotoaparata pomagajo pri njegovem iskanju.

Izginotje drona je dobro prijaviti

A zadnje čase ne izganjajo več samo fotoaparati. Ker je uporaba dronov v porastu, so v porastu seveda tudi možnosti, da vam ga kdo sune. Kajpak ne med letenjem, temveč medtem ko počiva v torbi. Komur se pripeti kraja ali izguba drona, je na voljo brezplačna spletna stran stolendrone.info. Omislili so si jo v podjetju Dronesec, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo dronov. Tam je priporočljivo prijaviti izginotje naprave, ne glede na to ali je šlo za krajo ali izgubo. Zakaj?

Preverite, ali kupujete ukradeno napravo

V prvi vrsti zaradi možnih zlorab. Lahko se namreč zgodi, da kriminalne združbe vaš bodisi ukradeni bodisi najdeni dron uporabijo kot pripomoček pri kaznivem dejanju in s tem zakrijejo svojo identiteto. Ob tem pa seveda izpostavijo vašo. S prijavo na omenjeni spletni strani se torej najlaže zaščitite pred morebitnimi obtožbami. Informacije na tej spletni strani obenem lahko pridejo prav tudi kupcem rabljenih dronov, ki tako lahko preverijo, ali je bila naprava, ki jo nameravajo kupiti, morebiti ukradena.


Najbolj brano