Sveta četverica

Prve štiri na lestvici največkrat prenesenih mobilnih aplikacij v minulem desetletju imajo skupni imenovalec. Vse štiri so v lasti Facebooka.

Te štiri aplikacije so uporabniki v minulem desetletju največkrat 
prenesli na svoje pametne naprave. Foto: Ilona Dolenc
Te štiri aplikacije so uporabniki v minulem desetletju največkrat prenesli na svoje pametne naprave. Foto: Ilona Dolenc

Spletne strani, ki obravnavajo digitalno tehnologijo, so te dni polne lestvic z izbori najboljšega in najslabšega, kar je prineslo minulo leto. In ker z letom 2019 mineva tudi desetletje, se mnoge “naj” lestvice nanašajo na celo dekado.

Tako je podjetje App Annie združilo podatke z obeh spletnih trgovin App Stoe in Google Play in vzelo pod drobnogled največkrat prenešene mobilne aplikacije. Na vrhu lestvice nobenega presenečenja: zmagovalec desetletja je Facebook, ne le kot aplikacija, temveč tudi kot podjetje. V njegovi lasti so namreč vse štiri “top” aplikacije: Facebooku na drugem mestu sledi aplikacija za hipno sporočanje Facebook Messenger, na tretjem sledi WhatsApp in na četrtem Instagram.

Za Instagram milijardo, za WhatsApp 19-krat več

Slednji je v lasti Facebooka od leta 2012, ko ga je Zuckerbergovo podjetje kupilo za milijardo ameriških dolarjev, komunikacijska aplikacija WhatsApp pa je postala del Facebookove družine dve leti pozneje. Zanj so odšteli kar 19 milijard ameriških dolarjev.

Ameriška prevlada se nadaljuje tudi niže po lestvici. Kar osem od desetih največkrat prenešenih aplikacij je ameriških. Peto in šesto mesto zasedata Snapchat v lasti družbe Snap in Microsoftov Skype, deveto in deseto pa Googlov Youtube in Twitter. Ameriški niz na sedmem in osmem mestu prekinjata dve kitajski aplikaciji, vse bolj rastoče družbeno omrežje Tik Tok v lasti podjetja Byte Dance in brskalnik UC Browser v lasti skupine Alibaba.

Govoreči Tom na petem mestu

Med ostalimi, tako imenovanimi “consumer spend” aplikacijami, ki zajemajo predvajanje video vsebin in glasbe ter spletne zmenkarije, na vrhu lestvice kraljuje Netflix, ki je z produkcijo lastnih vsebin dodobra premešal karte v filmski in televizijski industriji. Sledita mu Tinder, namenjen “zmenkarijam”, ter glasbena aplikacija Pandora.

Največkrat prenešena igra minulega desetletja je bila Subway Surfers, ki ji sledita Candy Crush Saga in Temple Run 2. Igričarski izum slovenskega porekla, Talking Tom, zaseda peto mesto.


Najbolj brano