Poletne vroče žemlje

Ob koncu pomladi je Fujifilm predstavil dolgo pričakovan vodilni aparat serije X . Čez nekaj dni bo na voljo prvim naročnikom in kmalu ga bomo lahko tudi mi preizkusili. Za poletni prihod se je odločil tudi proizvjalec telefonov Honori, ki predstavlja premijski Honor Magic4 Pro.

Fujifilm X H2 S    - dovršenost v lahkem in kompaktnem ohišju
Fujifilm X H2 S - dovršenost v lahkem in kompaktnem ohišju  

Fujifilm X-H2S” ima novo tipalo tipa stacked (zložen) X-Trans 5 formata APS-C, ki poveča hitrost odčitavanja in izboljša zmogljivost pri šibki svetlobi v primerjavi s prejšnjimi generacijami. Prvič, kot senzor X-Trans uporablja edinstven niz barvnih filtrov, ki sam po sebi zmanjša moiré in prispeva k bolj naravnemu upodabljanju barv.

Osvetlitev tipa BSI pomaga zmanjšati šum in izboljšati tonalnost in jasnost posnetkov. Zložena zasnova (stacked) pa močno zmanjša “rolling shutter” popačenje gibanja med snemanjem, zato da bolje ustreza aplikacijam za visoke hitrosti elektronskega zaklopa - za video in fotografijo. Paradni konj seveda lahko jezdi tudi v prahu in dežju, saj je njegovo telo temu primerno zatesnjeno. Že omenjeno novo tipalo je, kot se spodobi, stabilizirano v telesu aparata za tresljaje do 7 stop zaslonk.

Tipalo zajema fotografije do velikosti 26 milijonov pik s 40 posnetki na sekdundo z elektronskim zaklopom ter 15 posnetki na sekundo z mehanskim zaklopom. Mehanski zaklop je izboljšan in bi moral zdržati kar 500.000 vklopov. Kar zadeva video posnetke, lahko izbirate med zmogljivostjo 6,2 K s 30 posnetki na sekundo, 4K s 120 posnetki na sekundo ali super hitri FHD s 240 posnetki na sekundo. V načinu 4K pa lahko snema neprekinjeno do štiri ure.

Hitrejše in pametnejše samodejno ostrenje

Zaradi izboljšanega procesorja je delovanje samodejnega ostrenja opazno hitrejše in inteligentnejše. Ta hibridni sistem ostrenja uporablja 425 točk fazne detekcije in je zdaj občutljiv do -7 EV, zato je primeren za delo v res šibkih svetlobnih pogojih. Novost je umetna inteligenca, ki pripomore, da je sistem samodejnega ostrenja primeren za prepoznavanje in sledenje različnim vrstam motiva. Tako lahko izbiramo med avtomobilom, letalom, vlakom, motoristi, pticami, konji, psom in mačkami ter nenazadnje ljudmi.

Cena za novi Fujifilm H X2S naj bi se vrtela okoli 2750 evrov za telo. Predstavili so tudi dva zelo zanimiva objektiva 18-120 f/4 power zoom ter izjemen super teleobjektiv 150 - 600 f/5,6 - 8,0, ki se ga prav tako nadejamo za preizkus. Slednji vas bo popeljal do zvezd, saj je približevanje v kombinaciji s konverterjem možno do 1828 mm v primerjavi s 35mm sistemom.

Honorjev premium novinec

Za poletni prihod se je odločil tudi proizvjalec telefonov Honor, ki je nekoč bil del znamke Huawei. Njihov Honor Magic4 Pro je opremljen z najnovejšim procesorjem Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 ter povezljivostjo 5G.

Magic 4 Pro je telefon premijskega razreda saj je opremljen z 8 GB RAM-a in 256 GB prostora za shranjevanje, kar uporabnikom zagotavlja stabilno delovanje. Telefon je opremljen s kombinacijo trojnih kamer, ki vključuje široko kamero ločljivosti 50 milijonov pik z 1/1,56-palčnim tipalom, ultra široko kamero 122 stopinj ter ločljivosti 50 milijonov pik z 1/2,5-palčnim tipalom in telefoto kamero 3,5X v ločljivosti 64 milijonov pik z 1/2-palčnim tipalom. Vse tri poganja tehnologija UltraFusion in omogoča napravi, da ustvari fotografije visoke ločljivosti z osupljivo jasnostjo, tudi če jih posnamete od daleč.

Za zagotavljanje posnetkov na kinematografski ravni pa telefon uporablja tehnologijo Magic-Log Movie Master in filmske učinke, podkrepljene z umetno inteligenco. Telefon se ponaša z baterijo 4600 mAh, podprto s honorjevo funkcijo super polnjenja. Tako se lahko z žičnim polnilnikom Honor Super Charge z močjo 100 W telefon da napolniti do 100 odstotkov zmogljivosti v samo 30 minutah.

Več zasebnosti

Magic 4 Pro poganja tudi najnovejša različica vmesnika Magic UI 6.0 z operacijskim sistemom Android. Da je med klicem kakovost zvoka čim boljša, so pri Magic 4 Pro dodali popolnoma novo, revolucionarno funkcijo Privacy Calling, ki jo podpira umetna inteligenca. Ta poskrbi, da sogovornika med pogovorom drugi navzoči v prostoru ne morejo slišati. Honor Magic 4 Pro je že naprodaj v Sloveniji po priporočeni ceni za 1099 evrov in upamo, da ga bomo v kratkem tudi preizkusili.


Najbolj brano